9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Procurio dokument o ruskom uticaj na Balkanu

Tajni dokument njemačke vlade „Ruski uticaj na Balkanu“, koji je prvi objavio Špigl, upozorava na jačanje ruskog uticaja na u Srbiji i BiH, odnosno Republiku Srpsku.

Vladimir Putin i Rusija ponovno se pokušavaju da se vrate na zapadni Balkan, a u tome pokušava da ih spriječi Angela Merkel, glavni je zaključak vodećih svjetskih medija kao što su Fajnenšl Tajms, Rojters, Gardian ili Špigl koji su posljednjih dana pokazali neuobičajeno izražen interes za područje zapadnog Balkana. Ne radi isključivo o reperkusijama zbog oslobađanja Vojislava Šešelja, nego o mnogo širem geostrateškom nadmetanju između EU i SAD-a, odnosno Rusije, prenosi RTRS.

Njemačke političare zabrinuo je Putinov dolazak u Beograd, a još više ruska taktika širenja ekonomskog uticaja među postkomunističkim državama. Bugarsku s Rusijom vežu istorijski i ekonomski razlozi, a Slovačka i Mađarska zavise o energentima koje im isporučuje Rusija, prenosi Јutarnji list pisanje njemačkih i britanskih medija.

Ruski uticaj neće se ogrančiti na Ukrajinu već u Moskvi računaju i sa Srbijom, u kojoj su zahvalni jer ni Rusija ne priznaje nezavisno Kosovo. U prošlosti je zbog pravoslavnih veza Rusija doživljavala Srbiju kao mlađeg brata, a posljednjih godina Rusi su pokupovali neka od najvažnijih srpskih poduzeća.

U Berlinu kažu: “Rusija razvija strategiju za balkanske države. Iako nema vojnih ambicija, u toku je medijsko-finansijsko-koruptivna operacija“, zaključak je Fajnenšl Tajmsa.

Putin i VučićI uticajna agencija Rojters podsjetila je ovih dana da je Angela Merkel nedavno upozorila na ruski uticaj u Srbiji i druge države na zapadnom Balkanu.

“Rusija pokušava, 25 godina poslije pada Berlinskog zida koji je signalizirao i slabljenje njenog uticaja u istočnoj Europi, da vrati nešto od izgubljenog uticaja.

To je najočiglednije u njenoj ulozi u Ukrajini, ali postoje puno prefinjeniji načini za koje se Rusija opredijelila za bivše komunističke države u istočnoj Europi – putem energetskih sporazuma po kojima je ona njihov glavni snabdjevač, kroz čvršće diplomatske veze, ali i snažnijim pokušajima da pridobije javno mnjenje u sve više neprijateljski naklonjenom evropskom kontinentu“.

Bitka za Srbiju

Prema Rojtersovim analitičarima, politička borba Zapada i Istoka oko Srbije se zaoštrava, a srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu i pokretanje ruskog medijskog servisa u Srbiji dio su “mekane diplomatije“ s ciljem popravljanja imidža i jačanja uticaja u svijetu. “Srbija balansira između Vladine posvećenosti EU integracijama i pretežno konzervativnog društva u kojem neki Srbi osjećaju veću naklonost prema Rusiji. Јavno naljutiti Rusiju politički je neprihvatljivo u Srbiji. Srbija je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini uprkos pritisku da uskladi svoju spoljnu politiku s EU“, glasi analiza situacije u Srbiji.

“Novo ledeno doba na Balkanu“, objavili su njemački i austrijski mediji koji se u posljednje vrijeme takođe intenzivno bave odnosima između Srbije i Hrvatske.

Kronen Cajtung takođe se bavio situacijom u Srbiji uz konstataciju da su se povratkom Šešelja u Srbiji “na muci našli baš premijer Vučić i predsjednik Nikolić“.

“Obojica su bili njegovi bliski saradnici koji su s njim prekinuli tek u jesen 2008. I dok se Vučić pokušava distancirati od novonastalog problema, Nikolić se do sada nije javio za riječ.“

“Dvije najvažnije države Balkana ponovno su u političkom klinču“, objavio je u veb-izdanju austrijski dnevnik Tiroler Tagescajtung koji je prenio informaciju da je hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao posjetu Beogradu zakazanu za sredinu decembra.

Austrijski list prenio je i stav premijera Srbije Aleksandra Vučića da on ne dozvoljava da mu drže “lekcije iz demokratije“ i citira njegovu izjavu: “Nismo mi vreća za udaranje“.

Špigl: Tajni dokument “Ruski utjicaj na Balkanu“

Milorad Dodik i Vladimir PutinInformaciju o tajnoj odluci kabineta Angele Merkel o sprečavanju ruskog uticaja na Balkanu prvi je objavio Špigl. Špiglovi novinari sastali su se s neimenovanim funkcionerima u Berlinu, koji su priznali kako raspolažu čvrstim dokazima da Rusija pokušava učvrstiti svoj položaj na Balkanu, a države u regionu uvjeriti da ne pokušaju da se pridruže Europskoj uniji. U tajnom dokumentu pod naslovom “Ruski utjicaj na Balkanu“ opisuju se pokušaji Moskve da stvore čvrste odnose sa Srbijom. Osim vojne saradnje i isporuke energenata, Rusi sve češće koriste panslavensku retoriku i podsjećaju na dugogodišnje međusobne veze, a naglašavaju i da Moskva i Beograd jednako gledaju na pitanje Kosova.

Osim toga,  Rusi žele da utiču i na Bosnu i Hercegovinu, i to tako što podržavaju Republiku Srpsku.

“Putinova namjera je da uvjeri balkanske države da odustanu od članstva u Evropskoj uniji ili, ako ipak postanu članice, da u tom slučaju zastupaju ruske interese“, piše u dokumentu vlade u Berlinu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se