15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Praznična groznica uveliko počela širom RS

BANJALUKA – Nikoljdanski i novogodišnji praznici bar na trenutak potiskuju besparicu u zaborav, pa su se stanovnici i ove godine razletjeli po trgovinama kako bi svoje najdraže obradovali poklonima.

Blještavilo u izlozima, sniženja i raznovrsna roba mamac su za mušterije. Trgovci zadovoljno trljaju ruke jer je praznična groznica uveliko počela.

Prodavnice igračaka i tržni centri puni su roditelja, baka i deka, koji ne žale novac da bi obradovali mališane, piše Glas Srpske.

– Darove ispod jelke djeca čekaju cijele godine, pa se zbog toga uprkos krizi nađe novac makar i za najskromniji paketić. Najviše se kupuju igračke koje su na popustu – priča trgovkinja u Banjaluci.

Prema riječima Banjalučanke Magdalene Mijić nikoljdanski darovi su neizbježni bez obzira na krizu.

– Djeca se najviše raduju Svetom Nikoli i Novoj godini zbog čega uvijek sinčiće obradujem poklonima. Obavezni su slatkiši i igračka, a za to izdvojim oko 50 maraka – kaže Mijićeva.

Praznična atmosfera zahvatila je i Prijedor gdje je ove godine izostala prodaja novogodišnjeg nakita na uličnim štandovima, ali se svakodnevno mogu vidjeti prolaznici sa darovima.

–  Praznici su vrijeme kada najmlađe treba obradovati poklonima – poručuju Prijedorčani dok užurbano ulaze u prodavnicu.

Cijena paketića u prijedorskim prodavnicama, kao i u drugim gradovima RS, kreće se od pet do 30 maraka, a trgovci nude kupcima i da sami naprave paketić.

Praznični duh osjeća se i u Doboju, a uprkos tome što su katastrofalne poplave ispraznile džepove novac se nađe makar i za skromne poklone.

– Najvažnije je da u paketiću ima raznovrsnih slatkiša. Umjesto igračaka za unuku sam kupila „barbi kozmetički set“ koji sam platila 16, dok sam za unuka uzela „spajdermen set“ koji košta 12 maraka – rekla je Ljubinka Mirić iz Doboja.

Praznična kupovina u Foči je u punom jeku. Trgovci kažu da se pazari sve i svašta – slatkiši, igračke, kozmetika i odjeća. Uoči Svetog Nikole sa rafova „nestaju“ paketići i čizmice.

– Sugrađani se spremaju za slavu, ali kupuju i paketiće za djecu – kažu u jednoj od fočanskih prodavnica.

I trgovci u gradiškim marketima kažu da praznična prodaja ide veoma dobro, a najtraženiji su paketići.

– Paketići koštaju između deset i 20 maraka. Bolje se prodaju jeftiniji paketići, jer građani uglavnom uzimaju više paketića – rekla je prodavačica u jednom od marketa očekujući još bolju prodaju kako se bliži Nova godina.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se