5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Policajci osumnjičeni za ratni zločin mučenja i zlostavljanja srpskih i hrvatskih žrtava

ISTOČNO SARAJEVO – Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH saopštila je da su četiri lica uhapšena na području Bosanske Krupe zbog ratnog zločina privedena u njihove službene prostorije radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Riječ je o licima čiji su inicijali J.Š. /56/, S.Š. /44/, Z.K. /38/ i F.H.T. /56/, koja su uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da su počinila ratni zločin nad nad žrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti 1995. godine.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da su uhapšena lica pod istragom zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad civilima, a u vezi s ratnim zločinom nad ratnim zarobljenicima i krivičnim djelom neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika.

Oni su osumnjičeni su da su u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Bosanska Krupa, komandira Policijske stanice Bosanska Krupa, komandira Policijskog odjeljenja Jasenice pri SJB-u Bosanska Krupa i u svojstvu policajca ovog odjeljenja od 17. septembra 1995. i nakon 14. decembra 1995. godine, kao dana potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, do 12. jula 1996. godine, na području Bosanske Krupe počinili navedena krivična djela nad žrtvama srpske i u jednom slučaju hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni su za nezakonita zatvaranja, mučenja i zlostavljanja nekoliko desetina žrtava srpske i hrvatske nacionalnosti u više objekata na području Bosanske Krupe.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o prijedlogu za određivanje pritvora u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se