12 C
Zvornik
19. април 2024.

Pavić: Udar na kriminal i korupciju

PRIJEDOR – Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić očekuje da će u 2015. godini Srpska i BiH imati snage da se izbore sa korupcijom i kriminalom i da se približe evropskim standardima.

„Prioritet je stabilizacija ekonomske i političke situacije te formiranje svih vlasti u BiH. To podrazumijeva otvaranje novih proizvodnih pogona, stvaranje mogućnosti za inostrana ulaganja i otvaranje novih velih investicionih radova.

Radi se o  još jednom iskoraku ka sveukupnoj stabilizaciji i izlasku iz ekonomske i političke krize“  – ističe Pavić u intervjuu Srni.

Pavić upozorava da je pred BiH  jako težak period, pun iskušenja, te da je  neophodno  da  vlasti  funkcionišu na dobrobit svih naroda koji u njoj žive.

„Bez tog segmenta teško je očekivati značajniji napredak u ekonomskoj stabilizaciji i razvoju, kao i značajniji iskorak u pregovorima o pridruživanju EU.

Moramo stvoriti ambijent koga će strani investitori ocijeniti sigurnim“ – napominje lider DNS-a.

Istovremeno, ukazuje Pavić, mora se raditi na poboljšanju odnosa sa zemljama u okruženju, prije svega sa Srbijom i Hrvatskom, a naredna godina mora biti  godina napretka BiH ka evropskim integracijama.

Pavić smatra da su proteklu godinu obilježili  izbori  i promjena odnosa međunarodne zajednice prema BiH.

„Ekonomsku situaciju je  karakterisala  kriza i pokušaji da se raznim mjerama ekonomske i socijalne politike u Republici Srpskoj ona ublaži. Prioritet svih lokalnih zajednica jeste rješavanje najvećeg problema: a to je stvaranje ambijenta za novo zapošljavanje i  nove investicije“ – navodi Pavić.

On posebno ističe  pojedinačne slučajevi otvaranja novih proizvodnih pogona i podsticaje privrednicima, a posebno poljoprivrednicima,  i ocjenjuje da je taj proces  spor,  ali vidljiv.

Kao događaje koji su  obilježili proteklu godinu na ovim prostorima, predsjednik DNS-a navodi promjenu odnosa međunarodne zajednice prema BiH i ekonomsku krizu,  koja  i kod daleko jačih ekonomija ostavlja posljedice kao što su otpuštanja radnika, zatvaranja velikih kompanija i propadanja banaka.

Kada su u pitanju region i svijet, Pavić smatra da su proteklu godinu obilježili: misteriozno  nestajanje i rušenje velikih putničkih aviona, sukob u Ukrajini, epidemija ebole…

„Terorizam je velika prijetnja cijelom svijetu, a da ne govorimo o ekonomskoj krizi za koju ni najpesimističnije prognoze  nisu mogle predvidjeti razmjere i dužinu trajanja“  – ističe Pavić.

On navodi da je DNS zadovoljan izbornim rezultatom,    jer su  izbori  ponovo pokazali  trend rasta  ove stranke.

„Riječ je o  rastu  od oko 50 odsto, a podrška je raspoređena po svim dijelovima Republike Srpske.

Uspjeh je što nam članstvo raste i što u  našu političku viziju i ekonomsku i socijalnu politiku  vjeruje sve veći broj, pogotovo mladih ljudi i u Srpskoj  i širom BiH“ – zaključuje Pavić u intervjuu Srni.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se