18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pavaroti iz Zvornika: Glasom i stasom podsjeća na slavnog tenora

ZVORNIK – Petar Spremo iz Zvornika, vodeći muški solista u Prvom zvorničkom pjevačkom društvu „Izvornik“, glasom ali za nekoga i stasom podsjeća na slavnog tenora Lučana Pavarotija.

Ovaj ugledni Zvorničanin je višestruko obrazovan, ali je srce poklonio muzici, najprije u Crkvenom horu „Sveti Vladika Nikolaj Velimirović“, a onda i u prvom zvorničkom pjevačkom društvu „Izvornik.

Petar je diplomirani ekonomista, diplomirani teolog, a pohađa i masters studije na Teološkom fakultetu u Beogradu.

– Pohađam masters studije na Teološkom, fakultetu u Beogradu na smjeru „Religija u društvu i evropske integracije“. Ovo je prvi put da se pojavljuje ovakav studij, i nas na prvoj godini ima dvadesetak, priča nam Spremo.

NJegovi prvi počeci vezani za muziku su nastali osamdesetih godina prošlog vijeka, pri crkvenom horu u crkvi “ Sveti Jovan Preteča“ u Zvorniku.

– Moj deda Petar je porijeklom iz Nevesinja u Hercegovini, ali je po ondašnjoj direktivi partije došao u Zvornik. Uključio se odmah u crkveni hor i cijelu našu porodicu je uveo u crkveno pojanje. On je bio muzički obrazovan. Tradiciju je nastavio moj otac Dušan koji je kao dijete boravio u crkvi, pomagao pri raznim poslovima, ali je imao izvijesnu pauzu u pjevanju u horu, sve dok se nisam pojavio ja. Mene je duhovnom životu privukla prije svega duhovna muzika. Može se reći da sam ja pjevajući u crkvenom horu, vratio mog oca u hor. Ja sam inače prve liturgijske pjesme naučio u Loznici jer je tih godina tamo postojao hor u crkvi pre nego u Zvorniku, priča nam Spremo.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#eaeaea“ arrow=“yes“ align=“right“]

MUZIČKA PORODICA

Pored dede Petra, muzikom su se u porodici Spremo bavili i Petrov otac Dušan i majka Vida, a nastavljaju sestra Olja, njen suprug LJubiša, koji je profesor muzike i direktor Muzičke škole u Zvorniku i kćerka Jovana, koja je prva u Muzičkoj školi u Zvorniku nagrađena za solo pjevanje 2008. godine na takmičenju u Banja Luci.

[/quote]

Crkvenom horu „Sveti Vladika Nikolaj Velimirović“ priključili su se mladi i oni stariji ljubitelji muzike pa je osnovano Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

– Kao „Izvornik“ mi smo prisutni u kulturnom, a posebno muzičkom životu u Zvorniku. Okupljamo nekih tridesetak članova, mladih i starijih svih vidova obrazovanja. Nama je sreća da imamo Muzičku školu u Zvorniku koja nam pruža instrumentalnu podršku. Hor pjeva sve vrste muzike, a prevashodno duhovnu i obrade popularnih melodija. Do sada smo nastupali na više manifestacija u Zvorniku, u Republici Srpskoj i šire. Možemo se pohvaliti da jer hor dobio Orden Svetog Save Trećeg reda, a ja i moj otac Dušan smo takođe nosioci ovog ordena, dodao je Spremo.

Petar nam je rekao da ima uspomenu iz nekadašnje Jugoslavije, kada je sa danas popularnim operskim pjevačem Oliverom NJegom pjevao u ondašnjem vojničkom horu u Beogradu.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se