12 C
Zvornik
19. април 2024.

Orićeve žrtve pravdu čekaju dvije decenije

BRATUNAC – U Bjelovcu kod Bratunca juče su obilježene 22 godine od stradanja 68 srpskih boraca i civila, koje su pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića ubili 14. decembra 1992. godine.

Tim povodom je u porti crkve Svetog proroka Ilije služen parastos za svih 109 mještana iz ovog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, koji su ubijeni u posljednjem ratu, piše Glas Srpske.

Na 14. decembar 1992. godine podsjetio je Živojin Simić iz Sikirića, rekavši da su toga dana ubijena njegova braća Radisav, Živadin i Vojislav, te sinovci Zlatan i Dragan i snaha Grozda, a nekoliko mjeseci kasnije i sin Nenad (19).

– Napad je počeo u ranu zoru. Orićeve horde su masakrirale, ubijale, pljačkale i spaljivale sve što su stigli. Većina civila ubijena je u kućama i dvorištima – rekao je Simić, izrazivši ogorčenje jer za taj zločin još niko nije odgovarao.

Predstavnica porodica poginulih Radojka Filipović navela je imena nekoliko žrtava iz Bjelovca koji su imali manje od 17 i više od 85 godina.

– Uvjeravali su nas iz Tužilaštva BiH da će do kraja ove godine biti podignuta optužnica protiv odgovornih za zločine nad Srbima sa ovih prostora, ali istraga se odugovlači – rekla je Filipovićeva.

Poštu nastradalima odali su izaslanik predsjednika Srpske Goran Džajić, delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i republičke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila koju je predvodio Nedeljko Mitrović, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, te delegacije opština Bratunac i Srebrenica i udruženja iz regije Birač.

Savčić je istakao da je svjedok stradanja srpskog naroda u Podrinju, ali i svjedok velike nepravde koja se ovom narodu čini u miru.

Odlikovanja

Povodom obilježavanja godišnjice stradanja Srba u Bjelovcu, u Bratuncu je uručeno 16 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca koje žive na području ove opštine.

Medalje zasluga za narod za 205 poginulih boraca Vojske Republike Srpske dodijelio je predsjednik Srpske Milorad Dodik 15. septembra ove godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se