15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Ogromna šteta za RS zbog suspenzije Južnog toka

BANJALUKA – Vijest o obustavljanju izgradnje gasovoda „Južni tok“ je dramatična i nadam se da to nije trajna odluka, jer bi pretrpjeli veliku štetu zbog toga, izjavio je juče predsjednik RS Milorad Dodik.

On je kazao da je RS planirala da sa „Južnim tokom“ riješi dva važna pitanja – snabdijevanje gasom stanovništva i privrede i izgradnju dvije termoelektrane na gas, piše Glas Srpske.

Posljedice za RS

– Ovo je ogroman problem za RS, jer gubimo investicije koje dosežu više od dvije milijarde evra. Mi ćemo nastaviti pripreme za izgradnju „Južnog toka“ jer vjerujemo da će se to dogoditi i da je ovo privremena odluka – rekao je Dodik.

Izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da je „Južni tok“ mrtav podigla je na noge cijelu Evropu, a posebnu zabrinutost izazvala je u zemljama kojima gasovod treba da prođe uključujući i RS.

– Rusija ne može da nastavi s projektom izgradnje gasovoda „Južni tok“, jer se Evropska unija tome protivi. Ako Evropa ne želi da sprovede taj projekat, onda on neće ni biti sproveden – rekao je Putin.

Dodik je izrazio nadu da će nesporazumi na relaciji Brisel-Moskva biti riješeni i da će projekat „Južni tok“ biti nastavljen.

– Vjerujem da to nije trajno donesena odluka. Znam da je već mnogo novca uloženo u „Južni tok“ i taj novac ne bi trebalo da bude izgubljen – istakao je Dodik.

On je istakao da nije fer to što radi EU u vezi sa „Južnim tokom“.

– Naravno da razumijem šta su strateški interesi i da je ovo dio borbe zapada i Rusije u vezi sa Ukrajinom, ali na isti način je izgrađen „Sjeverni tok“. Da li to znači da neko u razvijenoj Evropi može da bude privilegovan i da ima gas, a da ga mi ovdje nemamo – istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je BiH previše mala da bi uticala na bilo kakve odnose na globalnoj političkoj sceni.

– Lako se  postane kolateralna žrtva. Za BiH je šteta da bilo koji projekat bude izgubljen, jer realizacija tih projekata podiže nivo kvaliteta života. Šteta je za sve u BiH bez obzira kuda je gasovod trebao ići. Nažalost mi na to mi ne možemo da utičemo – rekao je Čović.

Direktor preduzeća „Gas Res“ Slobodan Puhalac izjavio je da opstrukcije gasovoda „Južni tok“ traju skoro dvije godine na raznim nivoima i bez objektivnog razloga.

– Šta je suština? Ako je „Gasprom“ sa sadašnjim kapacitetima ušao u deset najvećih energetskih kompanija u svijetu, onda je osnov opstrukcijama nova, skoro udvostručena, ekonomska moć u vezi sa izgradnjom i eksploatacijom „Južnog toka“. Odluka „Gasproma“ da zaustavi realizaciju tog projekta je logičan odgovor na opstrukcije koje osim političkih nemaju nijedan razuman argument – kazao je Puhalac.

Dodao je da je nesporna činjenica da će doći do zastoja u realizaciji projekta.

– Sa zaključcima i pretpostavkama ne treba žuriti, jer će se za sve probleme iznalaziti racionalna rješenja. Naše je mišljenje da je zastoj ograničenog trajanja i da će objektivno interes i ekonomski razum u dogledno vrijeme aktivirati projekat – kazao je Puhalac.

Prvi čovjek „Gas resa“, preduzeća koje je Vlada RS osnovala za realizaciju projekta „Južni tok“ na teritoriji Srpske, kaže da su donekle pripremljeni za ovaj potez ruske strane, jer su imali više sastanaka sa čelnicima „Gasproma“.

– Očekujući probleme i eventualni zastoj mi smo intenzivno radili na zaključivanju ugovora o isporuci prirodnog gasa sa „Gasprom eksportom“. To je rezultiralo potpisivanjem osnovnih uslova isporuke prirodnog gasa u RS i u toku mjeseca očekujemo potpis ugovora – zaključio je Puhalac i dodao da je RS projekat priključenja na gasovod „Južni tok“ i izgradnju termoenergetskih objekata stavila u nacionalni prioritet i sprovela sve neophodne mjere za realizaciju projekta.

Stručnjak za energetiku Dušan Bogdanović je naglasio da je izgradnja kraka gasovoda „Južni tok“ kroz RS veoma važan projekat za Srpsku.

– Projekat je bio isplativ i nosio je mnogo dobrih stvari, prije svega, ekonomskih jer je riječ o velikoj investiciji koja je sama po sebi garantovala zapošljavanje, a kasnije i bezbjednost u snabdijevanju gasom. To je sada sve dovedeno u pitanje i sigurno je da će ostati velike posljedica i šteta – kazao je Bogdanović.

On ističe da je problem nastao na visokom političkom nivou na koji RS ničim ne može uticati.

– To su šire igre. Amerika hoće da ugura na evropsko tržište svoj gas koji je veoma skup, a posebno njegov transport. Drugi razlog je da se Rusija ekonomski što više oslabi i treći da se zaustavi prodor Rusije na ovaj dio Evrope – rekao je Bogdanović.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS „SNjOT“ Saša Grabovac smatra da bi odustajanje od „Južnog toka“ imalo velike posljedice u RS imajući u vidu vrijednost investicije, potencijal za zapošljavanje i to da je projekat sastavni dio svih energetskih razvojnih strategija.

– Ako se definitivno ostvare ruske najave to bi iz temelja promijenilo energetsku strategiju RS jer je u svim mogućim planskim dokumentima bilo predviđeno snabdijevanje tim energentom – kazao je Grabovac.

Srbija i EU

Suspenzija „Južnog toka“ bila je top tema i u Srbiji, a srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija plaća cijenu obračuna velikih sila.

– Srbija nije ničim doprinela donošenju takve odluke. Sigurno je da mi nismo ništa krivi – poručio je Vučić podsjetivši da su vlasti Srbije šest-sedam godina uložile u „Južni tok“ i da ga se nije odricala ni pod najvećim pritiscima.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da bi Rusija i EU trebalo da preispitaju stavove o „Južnom toku“, jer je riječ o projektu koji je koristan za obje strane.

– „Južni tok“ je neophodan Evropi i neophodan i koristan za Srbiju – rekao je Dačić.

Generalni direktor „Srbijagasa“ i kopredsedavajući u kompaniji „Južni tok Srbija“ Dušan Bajatović vjeruje da će „Južni tok“ biti izgrađen i da će se Rusija i EU postići dogovor.

– Za „Južni tok“ vrata nisu u potpunosti zatvorena. Rusija je samo u ovom trenutku prebacila loptu na teren EU – rekao je Bajatović podsjetivši da su predstavnici Evropske komisije za 9. decembar zakazali sastanak sa zemljama učesnicama u „Južnom toku“ da bi se ta situacija raspravila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se