18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Noćas izabrana nova Vlada Republike Srpske

BANJALUKA – Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske sa 44 glasa za i 37 protiv izabrana je nova Vlada Republike Srpske.

Prije glasanja, koje je završeno oko 00:20 časova, poslanicima se obratila i Željka Cvijanović, mandatar za sastav nove vlade. Ona je u svom obraćanju replicirala poslanicima koji su danas raspravljali o ekspozeu za rad novoizabrane Vlade.

Predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović je na kraju rasprave rekao da je bilo 42 diskusije i 47 replika a predsjednica Vlade i ministri položili su i svečanu zakletvu.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS je počela jutros oko 10.00 časova a na samom glasanju nisu prisustvovala dva poslanika, prenose Nezavisne novine.

Za izbor nove Vlade RS postojala je skupštinska većina, koju čini dosadašnja vladajuća koalicija SNSD, DNS i SP.

To je drugi mandat Željki Cvijanović na premijerskoj funkciji, a 15. Vlada RS.

Odmah poslije završetka ovog zasjedanja, poslanici su počeli i 3. posebnu sjednicu na kojoj će biti izabrani potpredsjednici Narodne skupštine RS, te formirana preostala skupštinska radna tijela.

Za ministra finansija izabran je Zoran Tegeltija, a Dragan Lukač za ministra unutrašnjih poslova, novi ministar prosvjete i kulture je Dane Malešević, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Petar Đokić obavljaće funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva, Anton Kasipović ministra pravde, a Stevo Mirjanić ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je Dragan Bogdanić izabran za ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Ministar nauke i tehnologije ostaje Jasmin Komić, novi ministar trgovine i turizma je Predrag Gluhaković, dok je Jasmina Davidović izabrana za ministra porodice, omladine i sporta.

Srebrenka Golić izabrana je za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Neđo Trninić za ministra saobraćaja i veza, Zlatan Klokić za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, dok Davor Čordaš ostaje ministar za izbjeglice i raseljena lica.

Izabrani potpredsjednici parlamenta

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je dva potpredsjednika parlamenta, Nenada Stevandića iz SDS-a i Senada Bratića iz koalicije „Domovina“.

Na sjednici su razriješeni dužnosti članstva u skupštinskim odborima poslanici koji su izabrani za ministre i na njihova mjesta su imenovani novi članovi.

Poslanici su, takođe, imenovali i spoljne članove odbora Narodne skupštine koji se popunjavanju licima mimo skupštinskog saziva.

Ovim imenovanjima, završena je treća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Cvijanović: U ekspozeu navedene konkretne mjere i ciljevi

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u ekspozeu, koji je predstavila u parlamentu Srpske, naveden niz konkretnih mjera i ciljeva koje Vlada želi da postigne.

„Unaprijed reći da je ekspoze samo spisak želja – previše je hrabra ocjena. Prijedlozi iz ekspozea biće provođeni od naredne godine“, poručila je Cvijanovićeva u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Srpske.

Ona je ponovila da će Vlada Srpske hrabro ući u fiskalnu konsolidaciju.

„Potrebno je reformisati upravu, od administracije napraviti odgovornu strukturu i sigurno je da ćemo to raditi u narednom periodu“, dodala je Cvijanovićeva.

Izabrana Vlada Republike Srpske (2)Ona je podsjetila da je u Srpskoj moguće osnovati preduzeće za tri dana po modelu jednošalterskog sistema i za najviše 200 KM.

Govoreći o pravima boračkih kategorija, Cvijanovićeva je rekla da su mnoga prava uvedena tim kategorijama i da će Vlada nastaviti da se prema njima odgovorno ponaša.

Ona je napomenula i da je potrebno poboljšati materijalni status penzionera, navodeći da će se u narednoj godini ići na još jedno povećanje penzija.

Cvijanovićeva je istakla da je u ekspozeu naveden i niz mjera za rasterećenje privrede, kao i da će da budu preduzete reforme u svim sektorima.

Komentarišući tvrdnje opozicije da u Srpskoj „ima mnogo afera“, Cvijanovićeva je rekla da za vrijeme Vlade koju je predvodila nije bilo nikakvih afera.

„U vrijeme krize smo provodili različite projekte na dobrobit građana i sigurno je da ćemo provoditi i sve mjere iz ekspozea“, zaključila je Cvijanovićeva.

Govoreći o tvrdnjama poslanika „Domovine“ da su bošnjačka djeca diskriminisana u oblasti obrazovanja u Srpskoj, Cvijanovićeva je podsjetila da postoji privremeni sporazum Srpske i Federacije BiH o obrazovanju koji samo Srpska provodi.

„Imate u Srpskoj 20 škola u kojima djeca mogu izučavati bošnjački jezik, 6.771 dijete ima islamsku vjeronauku, problemi u dvije škole pojavili su se jer se politika umiješala u to, a mogli smo bez toga i to pitanje riješiti“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se udžbenici besplatno obezbjeđuju godinama, te da nikada nije diskriminisano nijedno dijete po nacionalnoj osnovi.

„Naprotiv, više od 2.000 udžbenika smo omogućili, rađeni su u Federaciji BiH, a ne postoji nijedan sličan primjer u tom entitetu i nije korektno da se iznose neistine“, naglasila je Cvijanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se