15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Nikolić: O Kosovu odlučiti na referendumu

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je vrijeme da Srbija jasno kaže šta je rješenje za Kosovo ispod koga ne može da ide, te ocijenio da o eventualnom priznanju samoproglašene nezavisnosti južne pokrajine treba da odluči narod na referendumu.

On je rekao da narod na referendumu mora da odluči da li će prihvatiti sve uslove EU i da će odluku građana Srbije, kakva god bila, morati da se provede.

„Referenduma mora da bude. Šta građani odluče tako će i biti. Ako bi građani rekli da potpišem nezavisnost Kosova, ja bih otišao sa funkcije na kojoj se nalazim“, rekao je Nikolić sinoć za TV Pink.

Nikolić je naveo da bi trebalo vidjeti šta može da se uradi povodom činjenice da na Kosovu postoje tri različite situacije – gdje Priština ima apsolutnu vlast, gdje postoje albanska većina i srpske enklave, kao i srpski sjever Kosova gdje Priština nema nikakve ingerencije.

On je rekao da treba prvo konstituisati zajednicu srpskih opština, ali da ne treba prihvatiti zahtjeve da to bude po zakonima koje je Priština smislila ili ukinuti sve srpske institucije na Kosovu po nalogu Brisela.

Nikolić smatra da može da se zauzme i novi pristup u vezi sa četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom i da se razgraniči da li Srbija prihvata da prištinska administracija uopšte ikada preuzme ingerencije na sjeveru Kosova i Metohije.

Nikolić je rekao da Hrvatska nikako ne želi da shvati da joj Srbija nije neprijatelj.

On je naveo da u Srbiji više nijedna stranka na retorici o neprijateljima ne izlazi u izbornu kampanju, dok u Hrvatskoj ne smiju da stave ćirilične table i kažu da će otići u zatvor onaj ko ih skine.

Nikolić je rekao da je Hrvatska ušla u EU uz blagonaklono ponašanje Srbije, koja nije objavila veoma dugi spisak primjedbi, nadajući se da će EU reći Hrvatskoj da treba da rješava probleme izbjeglica, stanarskih prava i druga pitanja.

„Hrvatska još nije naterana da to uradi pod senkom dvadesetogodišnje priče da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i ta priča može još malo da prođe“, rekao je Nikolić.

Za vrijeme predsjedavanja OEBS-om Nikolić je rekao da Srbija u vezi sa ukrajinskom krizom neće držati ničiju stranu.

„Srbija je na pravom putu i moći će da pita obe strane o čemu se radi. Možemo da postavljamo pitanja o suverenitetu i EU, ali i Rusiji. Mi ćemo tamo Ukrajini, a i mnogim državama sveta, biti kao `plavi šlemovi`“, kaže Nikolić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se