8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Ne daju izbjeglim Srbima hrvatske lične karte

BEOGRAD – Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta u otvorenom pismu hrvatskoj šefici diplomatije Vesni Pusić navodi da službenicu u hrvatskim konzulatima u Srbiji vrše pritisak na prognane Srbe da, ako imaju srpsku ličnu, moraju da odjave prebivalište u Hrvatskoj i ponište ličnu kartu te zemlje.

Pritom se prema Srbima službenici ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dvije lične karte, navodi Linta i podsjeća da ministarki ovim povodom piše već treći put, bez odgovora.

On piše da hrvatski službenici izbjeglim Srbima govore, prilikom prijema, da nemaju pravo da zadrže hrvatske lične karte, uprkos odredbama hrvatskog zakona o prebivalištu, koji to dozvoljava, po osnovu privremenog odlaska iz Hrvatske.

Samo pojedinim Srbima, koji su u postupku obnove ili stambenog zbrinjavanja, dozvoljava se da se opredjele za opciju prijava privremenog odlaska  i zadrže hrvatske lične karte.

Linta zato od Vesne Pusić traži da smjeni službenike u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima koji tako postupaju, ali i da pozove na odgovornost ambasadora Hrvatske u Beogradu Gordana Markotića i nadležne za ove poslove u svom Ministarstvu.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se