23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Mijanović: Boljom organizacijom do svojih prava

ZVORNIK – Invalidna lica u Zvorniku, bez obzira da li su invalidi po rođenju, oboljenju ili ratnim dešavanjima, nisu najbolje organizovana kako bi za ostavrivanje svojih prava mogla bolje djelovati prema vlastima u lokalnoj zajednici i republičkim institucijama, rekao jejuče predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida /RVI/ Zvornik Dragislav Mijanović.

Mijanović je na Javnoj tribini, koja je organizovana povodom 3. decembra – Međunarodnog dana invalidnih lica, rekao da se u lokalnim zajednicama problemi invalidnih lica najviše ogledaju u arhitektonskim barijerama pa do liječenja u zdravstvenim ustanovama.

On je apelovao na lokalne vlasti da u što kraćem roku riješe barijere kako bi invalidna lica imala lakši pristu ustanovama i institucijama koje zbog svojih potreba svakodnevno imaju potrebu da posjećuju.

„Cilj je invalidnih lica, odnosno RVI, invalidi rada, djeca sa posebnim potrebama i slijepi i slabovidi, da zajendički nastupaju za ostvarivanje svojih prava a to je pružanje šanse za posao, kao i sve ono što drugi građani iamju“, rekao je Mijanović, koji je i predsjednik Skupštine RVI Republike Srpske.

Predsjednik Saveza invalida rada opštine Zvornik Radenko Josipović založio se da se invalidima rada povrate prava koja su im oduzeta stupanjem na snagu novog zakona od 1. januara prošle godine.

On je dodao da invalidi rada imaju dobru saradnju sa ostalim udruženjima invalida.

Direktor Opšte bolnice Zvornik Milorad Drljević naglasio je da ova zdravstvena ustanova i njeno osoblje pomaže ovim ljudima uvijek kada se za to ukaže potreba.

„Dajemo im podršku i tu smo da im pomognemo, što je i zakonska obaveza da ne čekaju u redu na preglede, jednostavno da su u prioritetu i mi se toga držimo“, rekao je Drljević.

Organizatori tribine su udruženje RVI, invalida rada, slijepih i slabovidi i djece sa posebnim potrebama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se