18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mediji prave senzaciju o trudnim djevojčicama

BANJALUKA – Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić izjavio je da su mediji napravili svojevrsnu senzaciju, imputirajući mu netačnu izjavu o maloljetnim trudnicama u BiH.

„Mediji su od cijele priče napravili svojevrsnu senzaciju, imputirajući mi da sam rekao da su djevojčice iz Banjaluke, da su bile na eskurziji u Sarajevu, da su po povratku abortirale. Ništa od toga nisam izjavio, jer bi to s moje strane bilo krajnje nekorektno“, istakao je Babić.

On je za „Pres Republika Srpska“ rekao da mu nije bila namjera da od cijelog slučaja pravi senzaciju, nego da ukaže na problem maloljetničkih trudnoća, koje su realnost u svijetu, kao i na potrebu edukacije mladih.

Babić kaže da je na nedavnom simpozijumu o padu nataliteta, na kojem je ukazano na maloljetničke trudnoće, naveo primjer ovih djevojčica, a da su pojedini mediji u BiH, ne pozvavši ga, sami iskonstruisali cijelu priču.

On je naveo da se taj slučaj desio prije godinu dana, da je riječ bila o petodnevnom putovanju i djevojčicama završnog razreda osnovne škole i da to nije bila ekskurzija u Sarajevo.

Babić je istakao da su maloljetničke trudnoće rizične i za prekid i za rađanje, kao i da je trudnoća tih djevojčica mogla da bude izbjegnuta „klasičnom“ ili hitnom kontracepcijom, kada se u roku od 72 časa nakon odnosa uzme tableta koja sprečava oplodnju.

On je poručio da seksualni odnosi ne smiju da budu tabu tema i da bi nadležne institucije morale daleko više pažnje da posvete navedenim problemima kroz redovnu nastavu ili fakultativno.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se