18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Manji porez u Trebinju, Prnjavoru i Zvorniku

BANJALUKA – Većina opština u RS u 2015. neće mijenjati stope poreza na nepokretnosti, dok su Trebinje, Zvornik i Prnjavor među rijetkima koji su smanjili namete.

U ovoj godini stopa poreza na nepokretnosti u RS kreće se od 0,05 do 0,5 odsto vrijednosti imovine i određuje je svaka opština pojedinačno. Najmanju stopu poreza i u idućoj godini, imaće Čelinac koja će ostati na nivou ovogodišnje od 0,05 odsto, piše Glas Srpske.

Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su na jednom od posljednjih zasjedanja odluku da osnovica za porez na nepokretnosti u 2015. bude 0,10 odsto, dok je u ovoj godini ona iznosila 0,25 odsto. Odbornik SNSD-a u gradskoj Skupštini Zdravko Butulija kazao je da je prošlogodišnja odluka o povećanju poreza od 150 odsto izazvala veliko negodovanje građana, a da efekti u budžetu koji su planirani povećanjem stope nisu postignuti.

– Da smo bili u pravu, govori i ovaj prijedlog odluke. Ista gradska uprava koja je predlagala 0,25 odsto, sada predlaže 0,10 odsto – kazao je Butulija, dodajući da poreska stopa u narednoj godini treba da bude 0,05 odsto, kako bi se građani Trebinja obeštetili od pogrešne odluke od prošle godine koju je donijela aktuelna skupštinska većina.

Stopa poreza na nepokretnosti u Prnjavoru u idućoj godini iznosiće 0,08 i značajno je niža u odnosu na ovogodišnju od 0,45 odsto. Načelnik Prnjavora Siniša Gatarić rekao je da smanjenjem poreza nastoje da izađu u susret građanima, ali i da naprave bolji ambijent za privrednike.

– Skupština je donijela odluku da se odrekne polovine iznosa koji su građani trebali da plate u ovoj godini s obzirom na štetu u majskim poplavama – kazao je Gatarić.

Manja stopa dogodine biće i u Zvorniku i iznosiće 0,14 odsto, dok je ove godine 0,15 odsto.

– Poresku stopu smo smanjili zato što je povećan broj obveznika i zato što ljudi redovno plaćaju – kazao je načelnik ove opštine Zoran Stevanović.

Načelnik Dervente Milorad Simić kazao je da će stopa poreza na nepokretnosti ostati na ovogodišnjem nivou i da će iznositi 0,15 odsto. Promjene visine stopa neće biti ni u Doboju i Gradišci gdje će iznositi 0,25, odnosno 0,15 odsto. Ista stopa ostaje i opštini Istočno Novo Sarajevo 0,10 odsto i u Prijedoru gdje će biti 0,18 odsto.

– Smatramo da stopa od 0,18 odsto ne predstavlja dodatno poresko opterećenje, ali i da će Poreska uprava dodatnim mjerama uspjeti naplatiti znatan dio iznosa neuplaćenog i neprijavljenog poreza – navodi se u obrazloženju odluke koju su usvojili odbornici Skupštine Prijedora.

Poreski obveznici u Prijedoru duguju 1,06 miliona KM za porez na nepokretnosti za 2012. i 2013. godinu ili skoro trećinu ukupnih obaveza po ovom osnovu za te dvije godine.

U Banjaluci još nije donesena odluka o visini stope u idućoj godini, a trenutno iznosi 0,18 odsto, dok u Foči očekuju da će ostati na ovogodišnjem nivou od 0,10 odsto.

Privrednici

Privredna komora RS tražila je od Vlade RS uvođenje jedinstvene stope poreza na nepokretnosti jer postojeći zakon daje mogućnost opštinama da usvajaju stopu prema svojim potrebama i naplaćuju različit iznos poreza za istu tržišnu vrijednost imovine, što izaziva neizvjesnost kod investitora u pogledu poreskog opterećenja.

– Takođe, neophodno je razmotriti i uvođenje diferencirane stope poreza za stanovništvo i privredu, koja bi podrazumijevala nižu stopu obračuna poreza na nepokretnosti za privrednike – kažu u Privrednoj komori RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se