18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kurc: Srbija u EU samo sa riješenim pitanjem Kosova

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je da će Srbija, ako želi da postane punopravna članica EU, morati prvo da riješi problem Kosova.

„Nije u interesu EU da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susjednim zemljama, jer bi to značilo ‘uvoz’ nestabilnosti. Stoga je prije ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa, što bi se potvrdilo i pravno obavezujućim dokumentom, a Brisel je spreman da pomogne i olakša taj proces“, rekao je Kurc za sutrašnje izdanje „NIN-a“.

On nije isključio ni mogućnost da će Srbija, u trenutku kada već bude nadomak članstva, morati da se ogradi od Rusije i usvoji zajedničke spoljnopolitičke stavove Brisela.

Komentarišući kontradiktorne izjave komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana o tome da li su sankcije Rusiji obavezne ili ne, Kurc je rekao da smatra da je evropski zvaničnik želio da istakne da su zajedničke vrijednosti sa EU i postepeno usklađivanje sa njenom spoljnom politikom važan dio procesa pridruživanja.

„Proevropsko opredjeljenje Vlade Srbije, a naročito premijera Aleksandra Vučića, veoma je jasno“, istakao je Kurc.

Na pitanje da prokomentariše reagovanja u regionu zbog djelovanja lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nakon njegovog puštanja iz Haškog tribunala, Kurc je rekao da ga to ne brine, uz obrazloženje da je nacionalizam u Srbiji „prevaziđena ideologija“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se