23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kćerka Če Gevare se bori protiv ebole u Africi

HAVANA – Kćerka kubanskog revolucionara Ernesta Če Gevare, doktorka Aleida Gevara, poručila je, povodom epidemije ebole od koje je do sada umrlo 7.000 ljudi, da se ljudski život ne može kupiti novcem i da zdravlje ne može biti stavljeno na tržište.

Kubanski doktori, u oktobru su prvi otišli u Zapadnu Afriku, odgovorivši na poziv Ujedinjenih nacija da pomognu u suzbijanju ebole, a Havana je u Liberiju, Sijera Leone i Gvineju poslala nekoliko stotina svojih ljekara.

„Poslali smo brigadu doktora, naučnika i zdravstvenih radnika, s ciljem da nađu rješenje za tu bolest, da pokušaju da spriječe novu pandemiju koja ubija čovječanstvo“, rekla je za „Rusija danas“ Gevara koja, osim na Kubi, radi i u Angoli i Nikaragvi.

„Radimo kao tim koji najbolje funkcioniše kao doktorski, ne samo istražujući bolest, već pokušavajući da pronađe načine da spriječi da se ona ponovi. Trudimo se da spriječimo da se ljudi razbole, a ne samo tražeći lijek“, naglasila je Gevara.

Doktorka Gevara takođe smatra da je širenju ebole doprinio negativni uticaj čovjeka na prirodnu sredinu.

„Nije riječ samo o siromaštvu. Mi ubijamo svoju planetu“, rekla je ona.

Gevara je naglasila i da zdravlje ne smije da postane privatni biznis, jer ono predstavlja ljudsko pravo.

„Ako biste nekog pitali koliko bi platio da spase život djeteta, niko ne bi mogao da vam navede sumu, jer nema tog novca kojim se može platiti život ljudskog bića. Nešto što nema cijenu ne može biti na tržištu“, zaključila je Gevara.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se