3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Јužni tok zatvoren, u planu novi gasovod ka Turskoj

Projekat „Јužni tok“ je zatvoren i „Gasprom“ će izgraditi novi gasovod ka Turskoj, izjavio je predsjednik Upravnog odbora „Gasproma“ Aleksej Miler.

Novi gasovod ka Turskoj ima  kapacitet od  63 milijarde kubnih metara gasa, uključujući i 14 milijardi kubika, koje će zamijeniti tranzit kroz Ukrajinu.

Gasovod kroz Tursku bi omogućio transport oko 50 milijardi kubika gasa do čvorišta na grčkoj granici, naveo je Miler u saopštenju „Gasproma“,  dostavljenom sinoć Tanjugu.

Početna tačka za ovaj gasovod će biti kompresorska stanica „Ruskaja“, koja je prvobitno planirana za „Јužni tok“, precizirao je Miler.

„Gasprom“ će formirati novo pravno lice u Rusiji zaduženo za gasovod do Turske, rekao je Miler, poslije izjave predsjednika Rusije Vladimira Putina,  u Ankari da „Rusija u aktuelnim uslovima ne može da nastavi sa realizacijom „Јužnog toka“, uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske o gradnji tog gasovoda“.

– Ako Evropa ne želi da realizuje projekat „Јužni tok“, onda i neće biti realizovan, rekao je ruski predsjednik, aludirajući na nespremnost Evropske komisije da da „zeleno svjetlo“ projektu kojim bi se ruski gas dopremao do zemalja južne Evrope, zaobilazeći Ukrajinu.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se