5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Islamska država uzrok rata u BiH?

BEČ – Rat u BiH uzrok je veza između bečkih salafista i „Islamske države“, piše bečki „Kurir“, navodeći da se u BiH na strani muslimanskih snaga borila jedinica mudžahedina sastavljena od boraca iz inostranstva.

List navodi  kako je borce regrutovao Osama bin Laden, a obučavani su u Sudanu.

Povod za ovakvu tvrdnju je hapšenje 14 lica u Beču osumnjičenih za regrutovanje džihadista i finansiranje terorističke organizacije, među kojima je glavni osumnjičeni Tutinac Mirsad Omerović.

Pozivajući se na izvještaj Haškog tribunala, „Kurir“ podsjeća da je tadašnji u Beču akreditovani sudanski diplomata Elfatih H. organizovao iz Austrije, bez ikakvih prepreka, dotok novca i oružja iz Saudijske Arabije.

Nakon rata vlasti u BiH su željele da se riješe plaćenika, oduzevši im pasoše BiH, dok je CIA pojedine džihadiste smjestila u Gvantanamo, a austrijske vlasti su, odjednom, smatrale Elfatiha H. teretom, te mu izrekle zabranu boravka u Austriji, navodi „Kurir“.

Bečki dnevnik piše da su preostali džihadisti uspjeli da zaposjednu više sela u BiH, a veza između pristalica Bin Ladena iz BiH i Austrije njegovana je posredstvom jedne omladinske organizacije iz BiH i radikalnih propovjednika islama.

Prema podacima austrijske Službe za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma /BVT/, oni su djelovali „pod ‘zastavom’ ‘Islamske države“ u proteklom periodu, jer je Al kaida izgubila na značaju nakon smrti Bin Ladena, pošto njegov nasljednik Aiman al Zavahiri nema nikakvu harizmu.

Kao primjer, list navodi nedavno u BiH uhapšenog Hasana Bilala Bosnića, uhapšenog u septembru u okviru operacije „Damask“ pod sumnjom da je regrutovao austrijske državljane, 160 mladih iz BiH i 50 Italijana za „Islamsku državu“, a koji je za vrijeme rata u BiH bio član mudžahedinske brigade i žestok pristalica Bin Ladena poslije rata.

Prema pisanju „Kurira“, to ukazuje da su se pređašnje pristalice Bin Ladena, zajedno sa svojim organizacijama, stavile u službu „Islamske države“, a tako i njihovi „kraci“ u Austriji, kao i da su, do skoro, ti ekstremisti upadali u oči vlastima, prije svega, zbog transfera novca.

Pojačanim aktivnostima „Islamske države“ u Siriji je ustanovljena i sve veća aktivnost u korist ove terorističke organizacije.

BVT podvlači da salafistička sela u BiH imaju značajnu ulogu u regrutovanju Austrijanaca za potrebe „Islamske države“. „Ta sela doprinose značajno etabliranju subkultura, to jest paralelnih društava i često ih posjećuju lica iz Austrije“, navodi se u izvještaju austrijske službe.

Među posjetiocima takvih mjesta bio je i produžena ruka Bosnića u Beču Mirsad Omerović, zvani Ebu Tejma.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se