12 C
Zvornik
20. април 2024.

Holivud nas godinama pravi budalama. Niko nije onakav kako izgleda na velikom platnu

Znamo da glumci prolaze kroz brojne procedure uljepšavanja i da, uz svemoguću plastičnu hirurgiju, postoje napredne tehnike šminkanja i rasvjete koje lica čine mlađima, tijela mršavijima, mane nevidljivima…

Ali, postoji još jedna procedura koju je Holivud skrivao godinama, a sada je konačno izašla na svjetlo dana zahvaljujući novinaru portala Mashable koji je razgovarao s jednim od pionira ove tehnologije, prenosi Index.hr.

Ne radi se ni o šminki ni o rasvjeti, već o posebnoj digitalnoj obradi snimaka u postprodukciji. Tehnika se zove „Beauty Work“ i radi s filmom ono što Photoshop radi s fotografijama. Mijenja ih, ponekad i do granice prepoznatljivosti. To, drugim riječima, znači upravo ono što ste pomislili: „tehničari“ satima popravljaju izgled na filmu, dakle, korigiraju sliku u pokretu, uljepšavaju kožu, kosu, zube, uklanjaju nepravilnosti poput bora, raznih „višaka“, pora, i tome slično.

„Svi su uljepšani. Ponekad jer tako žele oni sami, a ponekad jer uloga to zahtjeva. Na primjer, kada starija glumica igra ulogu tinejdžerke. Ili na primjeru filma u kojem je Brad Pitt igrao Benjamina Buttona, odnosno i mladića i starca“, objašnjava Claus Hansen, koji je progovorio o ovoj posebnoj tehnici.

„Pogrešno je da mladi idealiziraju izgled svojih idola“

A progovorio je, kako navodi, prvenstveno zbog toga što ne želi da mladi, ali i ljudi uopšte, idealizuju filmske zvijezde i njihovu ljepotu smatraju nedostižnom. A priča ne bi bila zanimljiva, da ova „specijalna obrada“ zaista ne prelazi svaku granicu.

„Ponekad čak glavu glumca stavljamo na drugo tijelo, koje je ljepše, mišićavije…“, kaže Hansen.

O tome koliko je ova tehnika važna, i koliko je – još važnije – da ostane tajna, govori i činjenica da je, kako navodi Džoš Diki, novinar koji je razgovarao s Hansenom, do osobe koja je željela nešto reći o tome bilo nevjerojatno teško doći.

Iako su neki iz filmskog biznisa u neobaveznom razgovoru priznali postojanje ove metode, niko o tome nije želio pričati javno. A same zvijezde panično se boje mogućnosti da njihova dobro čuvana tajna izađe na vidjelo.

„Ako morate obrađivati glumca koji je imao buran vikend, to je vraški težak posao“

Jedan je glumac, nakon što je progovorio Hansen, također pristao na razgovor, ali pod uslovom da ostane anoniman. On je prepričao svoje iskustvo sa studijem u Santa Monici, čija je lokacija neoznačena, koje ima zadatak da „vrati vrijeme“. I koje taj zadatak jako dobro obavlja.

Ova je tehnika bila namijenjena samo najslavnijim glumcima jer – košta. Tačnije, košta poprilično, čak i do 2.500 dolara po kadru. Sada je međutim, ova obrada dio budžeta produkcije, jer producenti „žele usrećiti svoje glumce“, odnosno, praksa se pokazala profitabilnom za obje strane.

„Ako morate obrađivati glumca (ili glumicu) koji je imao buran vikend, to je vraški težak posao. I jako dugotrajan“, kaže Hansen koji je u ovom poslu od kasnih 90-tih, kada je počeo obrađivati muzičke spotove. No, kako se tehnika pojavila, tako je uskoro postalo jasno da su mogućnosti velike.

„Najteže je kada osoba previše trepće ili okreće očima“

Kompanija Lola Visual Effects, koja se smatra prvom u ovom poslu, otvorena je 2004. godine. I tako se posao „zarolao“. Od manjih zahvata, počelo se retuširati sve više i sve češće. I nije se stalo samo na glumcima.

„Ako u filmskoj sceni osoba razgovara na telefon“, kaže Hansen, „ne treba samo osoba izgledati bolje. I telefon treba izgledati dobro, takođe“.

Tehnologija je skupa u svakom pogledu. Cijena računarskih programa kojima se obrađuje video snimak kreće se oko 50.000 dolara, a dodatni potrebni uređaji koštaju i po 10.000 dolara svaki.

„Radi se dio po dio, lica, kože, kose… Poenta je u tome da se ne vidi da je osoba ‘obrađena’, jer inače sve pada u vodu“, kaže Hansen. „Najteže je“, naglašava, „kada osoba previše trepće ili okreće očima. Tako da, recimo, obrada segmenta od tri sekunde može trajati i do šest sati“.

Neki glumci, doduše, odbijaju da ih obrađuju ovom tehnikom i žestoko se protive toj praksi. Među njima su Kira Najtli i Leni Danam. Ali većina glumaca rado prihvata „obradu“, čak ne samo u filmovima, već i privatno.

„Obrađivao sam porodični video jedne jako, jako slavne glumice“, kaže Hansen, „tražila je da joj dodatno uljepšam lice i tijelo. Novac nije bio nikakav problem“.

Ime nije odao, ali, zapravo, nije ni važno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se