23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Evropa podijeljena, SAD zadovoljne, Kinezi pomažu Rusima

BRISEL, VAŠINGTON, PEKING – Zapadne sankcije podijelile su Evropu i svijet – Amerikanci i dio Evropljana traže još veću izolaciju Rusije, a drugi dio EU i Kinezi žele njihovo ukidanje ili nude pomoć Moskvi.

Zemlje EU samo na prvi pogled imaju jedinstven stav o sankcijama – navodi list „Velt“.

Njemačka, bez obzira na oštru retoriku kancelarke Angele Merkel, ne želi dodatne sankcije, a njemački privrednici traže  da sankcije budu ukinute.

Njemački ministar vanjskih poslova Štajnmajer ističe  da sankcije prema Rusiji ne trebaju biti same sebi cilj.

Veliki broj anketiranih Nijemaca /40 odsto/ sankcije smatra pogrešnim, a njih je više od onih koji podržavaju politiku Zapada prema  Moskvi.

Austrijski kancelar Verner Fajman misli da su sankcije  bile neka vrsta samoodbrane, ali da pojedine zemlje od njih sada prave „svojevrsnu religiju“.

On se zalaže za  alternativne puteve. „Ne postoji samo put koji vodi u duboku krizu, nego i drugi put koji vodi iz krize“, kaže austrijski kancelar.

Mađari su jasno rekli da se protive sankcijama, Francuzi sve više žele njihovo ukidanje, a  Česi i Slovaci od prvog dana ne gledaju na njih blagonaklono.

Istovremeno, baltičke zemlje, Poljska i Velika Britanija traže još jače sankcije.

Predsjednik SAD Barak Obama podržava sancije i smatra da je ekonomska situacija u Rusiji pokazala da je ponašanje ruskog predsjednika Vladimira Putina – pogrešno.

On je odbacio tvrnje mnogih analitičara da je Rusija u Ukrajini napravila ono što je htjela.

„Putin upravlja državom u kojoj pada vrijednost valute i koja je u financijskoj krizi i ekonomskoj recesiji. Ne čini se da je prestigao mene ili SAD“, rekao je on u intervjuu za Si-En-En.

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji uvjeren je da Rusija može sama da prevlada ekonomske poteškoće, ali,  ako zatreba, Kina je spremna da pomogne.

„Kinesko-ruski odnosi strateške saradnje i partnerstva na visokom su nivou.  Uvijek pružamo jedni drugima pomoć i podršku. Ako ruskoj strani zatreba, mi ćemo pomoći koliko god možemo“, rekao je Ji u intervjuu za hongkonške medije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se