2 C
Zvornik
19. април 2024.

Episkop Hrizostom otvorio izložbu u Domu omladine Zvornik

Dokumenta svjedoče o stradanju srpskog naroda

ZVORNIK – Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanki Hrizostom večeras je u Zvorniku, otvarajući izložbu na temu: „Mitropolija zvorničko-tuzlanska uoči i za vrijeme Prvog svjetskog rata (1891-1918)“, rekao da nas sačuvana dokumenta i fotografije vraćaju stotinu godina unazad da vidimo muku i patnju srpskog naroda na ovim prostorima.

„Dočekali smo da se poslije 100 godina na dostojanstven način sjetimo upravo Zvornika i Podrinja iz tih dana i stradalja Mitropolije zvorničko-tuzlanske za vrijeme Austro-ugarske okupacije i Prvog svjetskog rata“, rekao je episkop Hrizostom.

Podsjetivši da je prva ovakva izložba održana u Tuzli, a druga u Doboju, episkop Hrizostom je istakao da se posebno insistiralo da bude održana i u Zvorniku, koji je zajedno sa Tuzlom najviše stradao u tom vremenu, s obzirom da su ovi gradovi blizu Srbije, a poznato je da su se skoro sve ratne operacije iz tog vremena vodile preko ovih prostora.

„Želim posebno da se zahvalim Arhivu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da se istorijska građa, koja se čuva u Arhivu, učini koliko-toliko dostupna opštoj, prije svega srpskoj javosti“, rekao je vladika Hrizostom.

Direktor Arhiva SPC iz Beograda Radovan Pilipović rekao je da je Zvornik nezaobilazno mjesto otvaranja izložbe, jer je Zvornik istorijsko sjedite Mitropolije zvorničke, odnosno današnje Eparhije zvorničko-tuzlanske.

„Bez postavljanja izložbe u Podrinju ne bi izvršili istorijsku misiju, jer želimo, prije svega, da pokažemo i zaokružimo istorijsko bitisanje ove eparhije“, rekao je Pilipović i pojasnio da je izložba vezana za stogodišnjicu Prvog svjetskog rata i evociranja svih uspomena na ratna dešavanja i stradanja srpskog naroda na zvorničko-tuzlanskom području i u dobojskom logoru.

Govoreći o izložbenom materijalu, Pilipović je rekao da je jedan dio reprodukovan iz fondova SPC u Beogradu, kao i iz eparhijskog Arhiva u Bijeljini.

„Arhivska građa, koja se nalazi u Bijeljini, praktično je sakupljana sa svih crkvenih teritorija, odnosno svih crkvenih opština i manastira Eparhije zvorničko-tuzlanske“, rekao je Pilipović.

Izložba, koja je otvorena u Domu omladine, organizovali su Arhiv Srpske pravoslavne crkve i Svetosavska omladinska zajednica Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se