18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Džaferović i Mahmuljin prikrivali odsijecanje glave srpskom civilu

SARAJEVO – Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i ratnog načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića jer nisu prijavili ratni zločin nad civilom srpske nacionalnosti u Vozući kod Zavidovića.

Pojasnili su to juče u Kabinetu potpredsjednika FBiH nakon što je Kebo prije nekoliko dana saopštio da je 16. decembra uputio Tužilaštvu dokumentaciju i prijavu zbog zločina u Vozući. Iz dokumentacije koja je objelodanjena kako se ne bi spekulisalo imenima prijavljenih vidljivo je da je za ovaj zločin znao i ratni predsjednik RBiH Alija Izetbegović, piše današnji Glas Srpske.

Iz Kabineta potpredsjednika FBiH dostavljen je dio dokumentacije koju je Kebo dostavio Tužilaštvu i pismo koje je uputio glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću. Kebo u pismu navodi da su Mahmuljin i Džaferović, koji je kao potpredsjednik SDA nedavno imenovan za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, 18. aprila 1994. godine na Vozući bili deset metara od mjesta likvidacije srpskog civila kome su pripadnici odreda „El mudžahedin“ odsjekli glavu. Kebo je naveo i da službena zabilješka sadrži imena svjedoka koji su bili prisutni, ali da u prilogu proslijeđene dokumentacije nema ostalih svjedoka kako bi oni i članovi njihovih porodica bili zaštićeni. Iz priloženog policijskog izvještaja o tom zločinu, koji je Kebo dostavio Tužilaštvu, vidi se da je bio prisutan i Alija Izetbegović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se