14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Davno smo mogli imati kandidatski status

SARAJEVO- Inicijativa EU o nastavku procesa reformi u BiH da bi se olakšala procedura pristupa Uniji ima podršku vlasti Republike Srpske, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, Dodik je rekao da je to potvrđeno i zajedničkom izjavom koju su potpisali on i lideri DNS-a i SP-a Marko Pavić i Petar Đokić.

„Gostima iz EU dao sam izjavu koju su potpisala tri politička lidera iz Srpske kao podršku procesu `Sejdić-Finci`, ekonomskim reformama i mehanizmu koordinacije“, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je najavio da će 15. decembra ministarski savjet EU biti informisan o razgovoru, te da do tada teče rok za usaglašavanje zajedničke izjave koja bi se dostavila EU, nakon čega bi se lideri u BiH dogovarali o budućim mjerama.

Dodik je zahvalio Mogerinijevoj i Hanu, koji su pokazali interesovanje i entuzijazam i dali priliku predstavnicima vlasti u BiH da rade na ovim pitanjima.

On je podsjetio da je Republika Srpska i ranije podržavala provođenje odluke „Sejdić-Finci“ i rješavanje pitanja mehanizma koordinacije.

„Što se nas tiče, davno smo mogli da dobijemo kandidatski status, ali problem je kod SDA i drugih bošnjačkih struktura, koji su kroz proces preglasavanja Hrvata u BiH i Federaciji BiH htjeli da naprave mehanizam koji će obezbijediti bošnjačku političku strukturu, što je dovelo do zastoja u realizaciji odluke `Sejdić-Finci“, pojasnio je Dodik.

Dodik je istakao da politička volja postoji i da zajednička izjava o tri pitanja – ekonomske reforme, „Sejdić-Finci“ i mehanizam koorinacije nije sporna.

„Što se tiče same imlementacije, mislim da će biti isto kao i do sada, jer će to će kočiti /zamjenik predsjednika SDA/ Bakir Izetbegović i ostali koji su i ranije to radili, a koji žele da iskoriste evropske procese tako što bi nametnuli neka svoja rješenja i napravili BiH kakvu oni žele“, smatra lider SNSD-a.

On je ponovio da za provođenje odluke „Sejdić- Finci“ u Republici Srpskoj postoji konsenzus i da je Srpska spremna da i dalje radi na tome.

Dodik je poručio da ne želi da bude dio neuspjeha, ali da je siguran da će ga biti i ovaj put zato što će bošnjačko političko Sarajevo, majorizacijom Hrvata, pokušati da obezbijedi mehanizam za realizaciju odluke „Sejdić-Finci“.

Komentarišući optužbe Izetbegovića da su se lideri SNSD-a i SDP-a BiH na današnjem sastanku „posipali pepelom“ zbog „kočenja“ reformi u BiH, Dodik je rekao da je Izetbegović u prethodne četiri godine bio član Predsjedništva BiH i da je mogao dati podsticaj mnogim rješenjima.

„Oni koji imaju zabludu sa BiH, to je njihov problem, nismo se `posipali pepelom`, ali nije pristojno ni što je Izetbegović napustio sastanak, bez obzira na razloge i to govori koliko je nekom stalo do BiH“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da BiH, sa politikom Bakira Izebegovića, neće uspjeti, te istakao da Izetbegović neće dobiti ono što je naumio – knjiženje imovine, odluku o prebilaštivu kako je predvidio, kao ni mnoge druge stvari.

Na pitanje da li je SNSD opozicija na nivou BiH, Dodik je rekao da, ukoliko bude opozicija, neće „dizati ruke za zakone“.

„Ukoliko budemo opozicija, ponašaćemo se `veoma opoziciono`. To će nam samo relaksirati pozicije“, napomenuo je Dodik.

Mogerinijevoj i Hanu uručena zajednička izjava

Zajednička izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, DNS-a Marka Pavića i SP-a Petra Đokića, kojom podržavaju napore EU da BiH i Republici Srpskoj omogući brže kretanje u procesu pridruživanja Uniji, predata je danas u Sarajevu visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

„Naglašavamo našu spremnost da aktivno radimo na pitanjima koja su naznačena u inicijativi i zahvalni smo za spremnost EU da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, navodi se u izjavi.

Uvažavajući razumijevanje EU kroz inicijativu da se BiH olakaša procedura pristupa EU, u izjavi se ističe spremnost potpisnika da, u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske, preduzmu potrebne akcije na jačanju ekonomije i podrške da BiH uputi aplikaciju za članstvo u EU.

„Razumijemo da je, da bi se odobrio status kandidata BiH za članstvo u EU, nepohodno riješiti pitanje po predmetu `Sejdić-Finci protiv BiH` i usvojiti mehanizam koordinacije u BiH po evropskim pitanjima“, dodaje se u izjavi.

Potpisnici izjave izražavaju spremnost da se ta dva pitanja riješe odmah i daju podršku da Republika Srpska i Federacija BiH /FBiH/, kao strane, po Ustavu BiH član tri, odmah potpišu sporazum o tome.

„Izražavamo spremnost da u rješavanju pitanja po odluci Evropskog suda za ljudska prava u predmetu `Sejdić-Finci` promijenimo Ustav BiH u članu pet tako što bi umjesto riječi `jednog Srbina` upotrijebili termin `jednog člana“, poručila su ova tri stranačka lidera.

Podrška je data i modelu za rješavanje pitanja „Sejdić-Finci“ za FBiH, koji konsezusom dogovore politički faktori FBiH.

„Saglasni smo sa uspostavljanjem mehanizma koordinacije u BiH za evropska pitanja, tako kako je predložen ranije i prihvaćen od Republike Srpske, a predstavlja poštivanje ustavnih nadležnosti, uspostavlja procedure koordinacije po svakom pitanju i u skladu je sa najboljim evropskim praksama sličinih zemalja članica EU koje imaju složen politički sistem“, navodi se u izjavi.

Predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a izrazili su očekivanje da će ova pitanja biti riješena brzo i bez zastoja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se