23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dačić kritikovao rezoluciju o Šešelju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je na sastanku šefova spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu oštro kritikovao rezoluciju o Vojislavu Šešelju koju je EP izglasao prošle nedjelje.

– Šešeljeva politika treba da bude osuđena ali ne i Srbija, poručio je šef srpske diplomatije i izrazio žaljenje što je došlo do otkazivanja njegove posjete Zagrebu prošle nedjelje kao i zbog otkazivanja posjete premijera Hrvatske Zorana Milanovića Beogradu.

– Nastavićemo sa reformama i razvojem regionalne saradnje, kao što ćemo nastaviti i sa usklađivanjem naše spoljne politike sa evropskom, rekao je Dačić obraćajući se kolegama iz regiona i članovima spoljnopolitičkog komiteta EP.

On je, međutim, upozorio da je teško graditi mir i stabilnost u regionu, a da ih je vrlo lako razgraditi i kao primjer naveo rezoluciju o Šešelju.

– Srbija nije učestvovala u odluci Tribunala da pusti Šešelja niti je Tribunal postavio ikakve uslove, rekao je Dačić i podsjetio da se haško tužilaštvo nije žalilo na odluku o puštanju dok je Šešelj bio u Hagu, a da se žali sad kad je u Beogradu.

Dačić je rekao da se Srbija promijenila u odnosu na 1990-te godine i da je i samo prisustvo ministara iz regiona na ovoj konferenciji dokaz o tome.

On je u kontekstu suočavanja sa prošlošću kritikovao EP kao i predstavnike Kosova na konferenciji, zato što nisu pomenuli neophodnost formiranja posebnog suda za zločine nad Srbima.

– Zašto niko, ali baš niko nije govorio o tome?, upitao je Dačić.

Dačić je zaključio izlaganje riječima da se Srbija jasno ogradila od Šešeljeve politike ne samo što se vidi iz izbornih rezultata nego i kroz izjave koje su on i drugi članovi Vlade Srbije davali protekle nedjelje.

Nakon Dačićevog izlaganja za riječ se javio poslanik EP Andrej Plenković koji je inicirao rezoluciju o Šešelju.

On je rekao da je odluka tužilaštva Tribunala da se Šešelj vrati u pritvor bila ispravna reakcija na rezoluciju EP i poručio da se od Srbije očekivalo i još se očekuje jasna ograda od Šešeljevog govora mržnje.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se