13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Cvijanovićeva mandatar, nova Vlada Srpske do polovine decembra

BANJALUKA – Aktuelni premijer Republike Srpske i međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović je mandatar za sastav nove Vlade Srpske, potvrdio je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci predsjednik RS Milorad Dodik.

Odluka o predlaganju Cvijanovićeve za mandatara donesena je nakon što su prošle sedmice obavljene konsultacije sa predstavnicima stranaka u RS, osim opozicije, koja nije htjela da se odazove pozivima, te predstavnicima sindikata, poslodavaca, boraca, penzionera, poljoprivrednika i studenata, piše Glas Srpske.

Dodik je naglasio da je izbor Cvijanovićeve za mandatara nove Vlade postignut konsenzusom te naglasio da ona može da rukovodi takvom institucijom i da je veoma kompetentna da vodi razgovore o pitanju evropskih integracija.

Cvijanovićevoj od imenovanja za mandatara počinje da teče rok od 40 dana da Narodnoj skupštini RS predloži sastav nove Vlade, a Dodik očekuje da će novi kabinet biti predstavljen i prije isteka tog roka.

– Očekujem da mandatar to uradi između 15. i 20. decembra i da nakon toga bude obezbijeđeno donošenje važnih godišnjih dokumenata, čime smo pokazali sposobnost i snagu – rekao je Dodik i dodao da za kandidaturu Cvijanovićeve postoji saglasnost drugih političkih partija i skupštinske većine.

Prema njegovim riječima, obezbijeđena je skupštinska većina koju čine SNSD, DNS, SP i dva nezavisna poslanika i naglasio da koalicija „Domovina“ nije u toj većini.

– Spekulacije koje su se pojavljivale na različite teme u vezi sa izborom vlasti mogu biti demantovane za svakog onog ko realno posmatra, jer je riječ o snažnoj skupštinskoj većini i uvjerenju koje okuplja ljude sa jasnim ciljevima, odnosno da što prije bude konstituisana izvršna vlast – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Demantovao je informacije da unutar SNSD-a postoje nesuglasice zbog imenovanja Cvijanovićeve za mandatara. Upitan da prokomentariše navode da je takav prijedlog produbio krizu unutar stranke, posebno između njega i potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića, Dodik je rekao da je i Radojičić dio konsenzusa.

– Apsolutno postoje saglasnost i jedinstvo – naglasio je Dodik.

Cvijanovićeva je naglasila da će nova Vlada biti formirana u najskorije vrijeme da bi RS bez zastoja, problema i odugovlačenja ušla spremno u novu kalendarsku i budžetsku godinu. Dodala je da je spremna da za nekoliko dana u Narodnu skupštinu RS podnese ekspoze i zatraži podršku za Vladu RS.

Sadašnja Vlada RS, kako je istakla, nije uspjela da završi dio poslova, jer je bila ometena poplavama i određenim političko-ekonomskim okolnostima.

– Vlada će nastaviti da radi na jačanju Srpske u političkom, ekonomskom i institucionalnom smislu. Nova vlada će, kao i dosadašnja na čijem sam čelu bila i gdje se još nalazim, biti na raspolaganju građanima i socijalnim partnerima – rekla je Cvijanovićeva i najavila novi program za povećanje zaposlenosti u Srpskoj. Naglasila je da se u javni sektor mora uvesti više reda, snage i odgovornosti.

Govoreći o budućem radu i organizaciji Vlade, Cvijanovićeva je kazala da će biti reorganizacije ministarstava i da za to već postoji određena šema.

– Radićemo na tome da oblasti kao što su zapošljavanje, rad, privreda dobiju možda istaknutiju poziciju – rekla je Cvijanovićeva. Naglasila je da će reorganizacija biti urađena na smislen način.

– Očekujem da ćemo u idućih nekoliko sedmica imati formiranu Vladu da bismo bez problema i zastoja mogli ući spremno, a ja već tvrdim da jesmo spremni, u novu kalendarsku i budžetsku godinu – rekla je Cvijanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se