18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Cvijanović: Budžet koncipiran na realnim osnovama

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je nakon usvajanja ekonomske politike i budžeta Srpske za narednu godinu da će već u januaru biti donesen akcioni plan kojim će biti precizirana dinamika i redoslijed rješavanja predviđenih obaveza.

Cvijanovićeva je istakla da bi najveći broj tih obaveza trebalo da bude završen u prvoj polovini godine, ali da cijeni da će, uz dobru volju narodnih poslanika, već u prvom kvartalu značajan dio biti usvojen.

Ona je izrazila zadovoljstvo uspješnim završetkom posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, te napomenula da je Srpska prva u BiH pokazala kapacitet da formira zakonodavnu i izvršnu vlast i da ima usvojene godišnje planske dokumente.

„Usvojeni su ekonomska politika i budžet Republike Srpske za narednu godinu uz uvažavanje određenih amandmana, prijedloga i sugestija koji su dolazili od narodnih poslanika“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je ponovila da je u ekonomskoj politici sadržano niz reformi, da će biti donesena ili izmijenjena 33 zakona, što pokazuje kakvo je opredjeljenje Vlade.

Premijer Srpske je naglasila da je budžet koncipiran na realnim osnovama, uvažavajući potrebe društva, a da se nije išlo na smanjenje plata i penzija, niti na velike rezove, ali da, ipak, budu obezbijeđena zagarantovana prava.

Cvijanovićeva je pojasnila da ne postoji nijedna mjera koja je usmjerena protiv lokalnih zajednica, ali da odgovornost mora biti podijeljena.

„Ako govorimo o zaduženju na republičkom nivou, moramo da govorimo i o zaduženju na lokalnom nivou, ako govorimo da nam je preglomazna administracija na republičkom nivou, a jeste, onda moramo da primijetimo da nam je preglomazna administracija i na lokalnom nivou“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će posebna pažnja biti usmjerena na donošenje zakona, odnosno promjenu samog ambijenta i funkcionisanje subjekata na koje će se ti akti odnositi.

Prema njenim riječima, neke od planiranih reformi biće provedene tokom naredne godine, dok će druge biti započete, kao što je reforma obrazovanja.

Ona je ocijenila da je posebna sjednica parlamenta mogla i manje da traje, ali da je praksa da se od opozicije u parlamentu čuju i teme kojima tu nije mjesto.

Premijer Srpske je izrazila zadovoljstvo i zbog toga što se prilikom usvajanja budžeta manifestovala većina koja je bila proširena sa dodatna dva glasa, te dodala da to pokazuje da i u opoziciji postoje oni koji žele podržati ono što je bitno za društvo.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se