15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Crtani filmovi smrtonosniji od filmova za odrasle

LONDON – Dječji „crtaći“ češće opisuju smrt od filmova za odrasle i njihovi glavni junaci češće bivaju ubijeni, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje.

Studija je pokazala da glavni junaci dječjih crtanih fimova imaju dva i po puta više šansi da umru od junaka filmova za „velike“,  a gotovo tri puta više šansi da budu ubijeni i to često vrlo surovo.

Važni junaci umiru u dvije trećine crtanih namjenjenih djeci u odnosu na polovinu u filmovima za odrasle, pokazala je studija objavljena u Britanskom medicinskom žuralu.

„Umjesto nježnijih alternativa tipičnim hororima ili dramama, dječji animirani filmovi su zapravo leglo ubistva i haosa“, navodi se u studiji Ijana Kolmana i Džejmsa Kirkbrajda.

Studija je analizirala dječje crtaće sa najvišom zaradom od „Snježane i sedam patuljaka“ iz 1937. do „Ledenog kraljevstva“ iz 2013.

Poredila je smrti glavnih likova sa dva filma za odrasle sa najvećom zaradom objavljena iste godine a da nisu akcioni ili avanturistički film namjenjeni djeci.

Otkriveno je da su roditelji glavnih junaka pet puta skloniji umiranju u crtanima nego u filmovima za „velike“.

U „Bambiju“, „Pokahontas“ i „Petru Panu“ junaci su upucani, u „Maloj sireni“ i „Uspavanoj ljepotici“ su izbodeni a životinje su napadale u „U potrazi za Nemom“ i „Tarzanu“.

Filmovi sa animiranim automobilima i igračkama nisu uključeni u studiju jer nije jasno da koncept smrti postoji za takve junake.

Studija takođe nije pronašla nikakav dokaz da je nivo nasilja porastao od 1937. i „Snježane“ gdje zla kraljica-maćeha pada sa litice bježeći pred potjerom bijesnih patuljaka.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se