2 C
Zvornik
20. април 2024.

Ćirilica će postati arhaično pismo

Akademik i lingvista Ivan Klajn ocijenio je da ćirilica kao pismo neće nestati u potpunosti, ali da joj prijeti opasnost da postane arhaično pismo.

Komentarišući posljednje istraživanje koje je pokazalo da 47 odsto stanovnika Srbije piše latinicom, u odnosu na 36 odsto onih koji koriste ćirilicu, Klajn je rekao da ga to ne iznenađuje jer je proces „odumiranja ćirilice“ počeo još 1918. godine, prenosi RTRS.

„Bila je zajednička država gdje se u većini koristilo latinično pismo. Taj trend se proširio i na Srbiju, a nastavio i poslije Drugog svjetskog rata. Posljednja istraživanja pokazuju da učenici u srednjoj školi danas više koriste latinicu koja je potrebna za engleski, latinski…“, rekao je Klajn za list „Danas“.

Napominjući da bi država morala da preduzme ozbiljnu akciju kako bi sačuvala ćirilično pismo, Klajn je ocijenio da ona nije zainteresovana za to.

Prema njegovim riječima, svi javni spisi i zvanični dokumenti trebalo bi da budu na ćirilici.

„Na privatnu upotrebu pisma se ne može uticati. Ali, ako se ovakav trend nastavi, ćirilica će postati arhaično pismo“, istakao je Klajn.

Rezultati istraživanja pokazuju da mladi mnogo više koriste latinicu nego ćirilicu.

Osobe životnog doba od 20 do 29 godina latinicu koriste čak 47 odsto više nego ćirilicu, dok su starije osobe okrenute ćirilici i njih skoro 60 odsto starosti od 70 do 75 godina koristi ćirilicu kao glavno pismo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se