23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Budžet RS dvije milijarde i 33 miliona KM

BANJALUKA – Vlada RS utvrdila je juče po hitnom postupku Prijedlog ekonomske politike za 2015. godinu koja slijedi program rada Vlade za naredni četvorogodišnji period.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da Vlada trenutno razmatra po hitnom postupku Prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 2,033 milijardi KM.

On je naveo da je budžetski okvir manji za 123 miliona KM u odnosu na ovogodišnji rebalansirani budžet.

Tegeltija je rekao novinarima u Banjaluci da bi oba ova dokumenta sutra trebalo da budu upućena u parlamentarnu proceduru.

„Kada je riječ o Prijedlogu ekonomske politike za narednu godinu sigurno je da će slijediti program rada Vlade koji obuhvata oporavak privrede i privredni rast, reformu javnog sektora, fiskalnu konsolidaciju, očuvanje socijalne sigurnosti i evropski put“, pojasnio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, realizacija ovih politika zahtijevaće i usvajanje znatnog broja reformskih zakona.

Tegeltija je naveo da bi suficit u budžetu za narednu godinu trebalo da iznosi 32 miliona KM.

„Domaći prihodi su planirani u iznosu od 1,588 milijardi KM. Naša prihodovna strana je dosta konzervativno planirana, jer smo veoma oprezni u procjeni kretanja bruto domaćeg proizvoda za narednu godinu koji bi trebalo da bude 1,9 odsto“, dodao je Tegeltija.

Ministar finansija je rekao da je rashodovna strana planirana u iznosu od 1,538 milijardi KM, što je dovoljno za nesmetano funkcionisanje svih institucija u Srpskoj koje se finansiraju iz budžeta.

„Nivo ličnih primanja i drugih prava biće zadržan na ovogodišnjem. Najveće uštede su napravljene na poziciji putovanja, smještaja i reprezentacije 33 odsto“, kaže Tegeltija i napominje da su umanjeni i grantovi za sedam miliona KM i izdaci za otplatu duga za 41,5 miliona KM.

On je naveo da će izdvajanja za „Željeznice Republke Srpske“ biti u istom nivou kao i ove godine.

Tegeltija kaže da će iduće sedmice biti nastavljene konsultacije sa socijalnim partnerima o ekonomskoj politici i budžetu za narednu godinu.

„Nije bilo neke posebne saglasnosti na današnjem sastanku sa socijalnim partnerima o ekonomskoj politici. Vjerujem da ćemo u narednih nekoliko dana postići veći stepen saglasnosti o ovom dokumentu“, zaključio je Tegeltija.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se