23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Britanski istoričari: Hitler umro 1962. godine u Argentini

Britanski istoričari tvrde da nacistički lider nije izvršio samoubistvo

Adolf Hitler i Eva Braun nisu 30. aprila 1945. izvršili samoubistvo u berlinskom “Firerbunkeru” već su pobjegli u Argentinu i mirno živjeli sa svoje dvije kćeri sve do sedamdesetih godina prošlog vijeka, tvrde britanski vojni istoričar Džerard Vilijams i publicista Sajmon Dansten. U knjizi “Sivi vuk: Adolfovo bjekstvo”, ove tvrdnje potkrepljuju izvijesnom dokumentacijom američkih i britanskih službi CIA, FBI i MI-5, ali i svjedočenjima ljudi koji su navodno bili posluga porodice Ajnhorn, koja je u Argentini prihvatila bračni par Hitler, pišu Novosti online.

Vilijams i Dansten navode da je Hitler umro u Argentini 1962. i da su njegovoj sahrani prisutvovali mnogi “nestali” nacisti, a datum smrti Eve Braun nije naveden. Po riječima autora, Hitlerova djeca i danas žive u Argentini.

Dio istoričara “klasične škole” osporava ove tvrdnje i naziva ih spekulacijama, ali dio naučnika priznaje da nema jakih forenzičkih dokaza da su Hitler i Eva Braun mrtvi, već se sve zasniva na izjavama njegovih preživjelih saradnika. Činjenica je da se na osnovu njihovih ugljenisanih ostataka nikada nije utvrdilo da li su se oni ubili vatrenim oružjem ili otrovali.

Naime, ruski vojnik Čurakov 4. maja 1945. otkopao je dva ugljenisana tijela u dvorištu “Firerbunkera”, koja su bila toliko oštećena da je ljekar samo konstatovao da pripadaju muškarcu starom do 60 godina i ženi do 40 godina. Da je riječ o bračnom paru Hitler, posvjedočili su njegovi saradnici, sobar Lange i vezista Rohus Miš, kao i Keti Hajzerman, asistent firerovog stomatologa.

Međutim, sedamdesetih godina u njemačkoj štampi se pojavio neobičan dokument, pripisan jednom od najtraženijih nacista svijeta, Hajnrihu Mileru, šefu zloglasnog Gestapoa. Navodno, bila je to Milerova izjava saradnicima američkih tajnih službi u kojoj nacista tvrdi da je Hitler 22. aprila zamjenjen dvojnikom koji je 30. spaljen i sahranjen na vidnom mjestu. Ovaj dokument je osporen od američkih službi koje su tvrdile da je riječ o KGB falsifikatu.

Pojavila su se i svjedočenja sovjetskih vojnika koji su tvrdili da su u “Firersbunkeru” našli još dva leša koja su neobično ličila na Hitlera.

BIJEG IZ BERLINA

Britanski istraživači Vilijams i Danasten tvrde da su Hitler i Eva Braun baš 22. aprila pobjegli iz Berlina avionom kojim je upravljao Peter Baumgart i doletjeli do Španije, gdje su se ukrcali u podmornicu. U Argentini ih je prihvatila njemačka porodica Ajnhorn, koja je držala hotel “Eden” u provinciji Kordoba, gdje su se Hitlerovi prvih godina skrivali. Po Vilijamsovom mišljenju bijeg nacističkog firera su omogućile SAD i Velika Britanija koje su zauzvrat dobile nezamislive količine novca i pristup njemačkim tajnim tehnologijama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se