14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Branislavu Smiljaniću devet godina zatvora zbog zelenašenja

BANJALUKA – Vrhovni sud Republike Srpske preinačio je dio presude banjalučkog Okružnog suda i donio jedinstvenu presudu od devet godina zatvora za Branislava Smiljanića, koji je počinio krivično djelo zelenaštvo, rekla je Srni portparol Okružnog suda Jelena Marković-Popović.

Popovićeva je navela da presuda, osim kazne zatvora, obavezuje Smiljanića da u roku od tri mjeseca, od dana pravosnažnosti presude, plati i novčanu kaznu od 20.000 KM.

„Ukoliko optuženi ne plati novčanu kaznu u ostavljenom roku ona će biti zamijenjena kaznom zatvora, tako što će za svakih započetih 100 KM novčane kazne biti određen jedan dan zatvora“, precizirala je Popovićeva.

Ona je dodala da se optuženom u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 23. septembra 2012. godine.

Smiljaniću se stavlja na teret da se od 2007. do septembra 2012. godine bavio zelenaštvom, iznudama i pranjem novca. U optužnici je navedeno da je on, iskorišćavajući lošu finansijsku situaciju, većem broju lica posuđivao novac sa mjesečnom kamatom od 10 do 20 odsto.

Kada su dužnici kasnili sa uplatama optuženi im je prijetio i iznuđivao novac.

Smiljanić je uhapšen u akciji „Knez 2“ 24. septembra prošle godine, zajedno sa Sandrom Kaurinom /35/ i Slavkom Todorovićem /44/, dok se sudski policajac Drago Đenić /46/ sam predao.

Svi uhapšeni su već osuđeni i nalaze se na odsluženju zatvorske kazne.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se