18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bez pomaka u procesu digitalizacije

SARAJEVO – Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH konstatovao je da u pogledu procesa prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje nisu ostvareni pomaci, jer javni RTV servisi nisu dostavili usaglašen zahtjev za izdavanje dozvole.

„Savjet očekuje da će Odbor sistema preuzeti aktivnu ulogu u rješevanju ovog pitanja u pogledu dostavljanja usaglašenog zahtjeva za dozvolu od sva tri javna RTV servisa“, saopšteno je iz RAK-a.

Kada je riječ o procesu rebalansa cijena u fiksnim govornim uslugama, posljednja faza Pravila o modelu rebalansa cijena telefonskih usluga stupiće na snagu 1. januara naredne godine.

Najviša granična cijena koju propisuje Agencija ostaje nepromijenjena i iznosiće za pristupnu taksu 20 KM, mjesečnu pretplatu 13,65 KM, pravna lica 16,40 KM, socijalni paket 4,20 KM.

Definisan je bonus uključen u mjesečnu pretplatu u vrijednosti prvih 60 besplatnih minuta u domaćem saobraćaju u vlastitoj fiksnoj mreži, a za korisnike socijalnog paketa prvih 100 besplatnih minuta.

Dominantni telekom operateri su dostavili cjenovnike i oni navode da će visina mjesečne pretplate iznositi: „BH Telekom“ 12,82 KM, „Telekom Srpske“ 12,95 KM, „HT Mostar“ 13 KM.

Razmatrajući informaciju o pružanju usluga prenosivosti broja, Savjet je konstatovao da postoji potreba revidiranja postojećeg Pravila o prenosivosti broja s ciljem kreiranja povoljnijih uslova za krajnje korisnike prilikom korištenja ove usluge.

Savjet RAK-a na sjednici u Sarajevu prihvatio je informaciju o ostavci vršioca dužnosti generalnog direktora RAK-a Kemala Huseinovića, ali nije razmatrao pitanje imenovanja novog vršioca dužnosti generalnog direktora.

Prihvaćene su i informacije o aktuelnim pitanjima procesa digitalizacije, o primjeni Pravila o modelu rebalansa cijena telefonskih usluga, o realizaciji usluga prenosivosti telefonskih brojeva, o međunarodnom Sporazumu o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim uslugama.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se