3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Apel srpskih intelektualaca i stranaka za očuvanje Republike Srpske

BEOGRAD – Više od 150 javnih ličnosti i lidera patriotskih političkih organizacija u Srbiji potpisalo je peticiju kojom apeluju na zvaničnike i stranačke vođe u Republici Srpskoj da rade na njenom očuvanju.

Apel u vidu peticije potpisali su istaknuti srpski intelektualci, akademici, profesori univerziteta, književnici, lideri Demokratske stranke Srbije /DSS/, Pokreta „Dveri“ i Srpske radikalne stranke /SRS/.

Oni su pozvali političare u Republici Srpskoj da se „uzdrže od učešća u bilo kom nivou vlasti na štetu srpskog naroda“.

Potpisnici apela naveli su četiri zahtjeva od kojih traže da se ne odstupi i pozvali sve srpske političke činioce da ih se pridržavaju.

Kao prvi se navodi da se ustavni status Republike Srpske, uspostavljen u Dejtonu 1995. godine, ni po koju cijenu ne smije mijenjati na štetu srpskih nacionalnih interesa.

U apelu se navodi da se postojeće nadležnosti Republike Srpske, bitno smanjene protivustavnim odlukama visokog predstavnika, ne smiju dalje smanjivati zarad jačanja i proširivanja nadležnosti središnjih vlasti BiH u Sarajevu.

„Trebalo bi sve učiniti da budu vraćene dejtonske nadležnosti Republike Srpske, a prvo treba tražiti ukidanje Suda BiH kao krivičnog suda kojim se derogira nadležnost sudstva u oba entiteta“, navodi se u apelu.

U četvrtom zahtjevu se navodi da „u pogledu očuvanja izvornog ustavnog statusa i postojećih nadležnosti Republike Srpske treba po svaku cenu sprečiti bilo kakvu pukotinu, a kamoli raskol u srpskoj političkoj i stranačkoj eliti, kao i učešće u bilo kom nivou vlasti na štetu srpskog naroda“.

DSS je saopštio da je odluka o pokretanju peticije donesena na zajedničkom sastanku DSS-a, „Dveri“ i istaknutih srpskih intelektualaca prošle nedjelje i da predstavlja još jednu u nizu zajedničkih aktivnosti patriotskih političkih snaga u Srbiji.

Među potpisnicima su akademici Kosta Čavoški, Vasilije Krestić, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo i Dragan Nedeljković, predsjednik DSS-a Sanda Rašković Ivić, predsjednik SRS Vojislav Šešelj i član Starešinstva pokreta „Dveri“ Boško Obradović.

Tu su i profesori Leon Koen, Milo Lompar, Slobodan Antonić, Jasmina Vujić, Mirko Zurovac, Ratko Marković, Milan Brdar, senator Republike Srpske Milivoje Ivanišević, urednik časopisa Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović, knjižvnik Milovan Danojlić, sportista Milutin Šoškić i drugi.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se