23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Akademija i Izložba posvećeni 100 godišnjici Prvog svjetskog rata

ZVORNIK – Zvorničko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Tehnički školski centar, uz pokroviteljstvo Opštine Zvornik, organizovali su sinoć u društvenom prostoru Osnovne škole „Sveti Sava“ Akademiju posvećenu Stogodišnjici Velikog rata i Izložbu fotografija i dokumenata Drinske divizije.

Autori Izložbe fotografija su istoričari, Zoran Tošić i Goran Vilić iz lozničkog Muzeja „Jadar“, dok su učenici Tehničkog školskog centra izveli prigodne monologe, recitacije, dramske prikaze i muzičke dijelove, koje su pripremili sa profesorima Milošem Vardom, Snežanom Radaković, Verom Jolović, Ivanom Vlahović i Radmilom Šobo.

Predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Radosav Perić rekao je su Akademija i Izložba prilika za zajedničko prisjećanje stradanja miliona nedužnih ljudi i da se oda počast borcima slobode.

– Taj rat je bio strašan, a odnio je oko 15 miliona života širom svijeta i zato smo željeli da napravimo Akademiju i Izložbu kroz koje ćemo se sjetiti svih tih nevinih žrtava i odati počast svima onima koji su doprineli da dobijemo slobodu, sa porukom da se takvo zlo više nikada ne desi. Drago nam je da ovu Izložbu vide i Zvorničani, obzirom da su mnogi iz ovoga kraja učestvovali u Prvom svjetskom ratu – istakao je Perić.

Tošić, koji je upravnik Muzeja „Jadar“ rekao je da je Izložba pod nazivom „Drinska divizija, od nastanka do 1918. godine“ obišla nekoliko gradova u Republici Srpskoj.

– Večeras je u Zvorniku, kako mi kažemo vraća se tamo gdje je prije 100 godina krvarila i ratovala. Ova izložba je fotografski dokumentarna, sadrži fotografije vojnika Drinske divizije i određena dokumenta koje prikazujemo kroz nju. Drinska divizija je elitna srpska jedinica, ona je stvorena 80-ih godina 19 vijeka u vrijeme kneza Milana Obrenovića, imala je četiri pješadijska puka, artiljerijski divizion i prateće jedinice i prošla je najznačajnija i najveća ratišta i stratišta srpske vojske u prethodnih 100 godina. Naime, poslije Balkanskih ratova u kojima je učestvovala, ona je vodila i žestoke borbe na Drini u avgustu 1914. godine na Gučevu, u septembru, oktobru i novembru 1914. godine na Ceru, povlačila se preko Albanije, učestvovala u proboju Solunskog fronta i osvojila Kajmakčalan, što je možda jedna od najvećih pobjeda srpske Vojske. Pobjedonosno se vratila u zemlju i 1. decembra 1918. godine, zajedno sa Kraljevinom Srbijom ušla u novu državu, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Izuzetni komandanti su vodili ovu diviziju, pomenuću prvog njenog komandanta, generala Ranka Alimpića, kasnije pukovnik Jovan Mišković, Nikola Stevanović, Krsta Smiljanić i naravno legendarni komandant Pavle Jurišić Šturm koga su vojnici toliko cijenili da su mnoga djeca poslije rata dobijali ime po njemu. Ova izložba je reprezent onoga što smo radili čitavu ovu godinu i u našem kraju nju je vidjelo dosta učenika, prije svega, jer su nam oni ciljna grupa, i nadam se da će tako biti i u Zvorniku – kazao je Tošić.

On je napomenuo da se u sastavu Drinske divizije nalazilo mnogo momaka sa lijeve strane Drine, te da se na Ceru borilo oko 4.500 srpskih momaka iz tadašnje okupirane BiH, od kojih je većina ostavila život, boreći se za majku Srbiju.

– Drinska divizija u svom postojanju izgubila je oko 30.000 vojnika koji su sahranjeno na tri kontinenta Evropi, Aziji i Africi, u 17 država, na preko 250 grobalja, i po tome se vidi gdje su sve stigli. Na Izložbi su objavljeni i originalni dokumenti, kao što su Albanske spomenice Momčila Gavrića, najmlađeg vojnika Drinske divizije, sjećanja pojedinih oficira i vojnika, odlikovanja, komandni sastav i priča o običnom vojniku, srpskom „gedži“, koji je u stvari junak Prvog svjetskog rata – naglasio je Tošić.

Konsultant Tošiću i Viliću bio je general Momčilo Sekulić koji je uradio monografiju o Drinskoj diviziji.

Izložba će biti otvorena do kraja januara 2015. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se