18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

10 najboljih savjeta za produktivnost

Ponekada nam je zaista neophodno da pojačamo svoju produktivnost. Svako od nas želi da bude produktivan iz ličnih razloga – kako bi imali više ostvarenja, zaradili više novca, kako bismo neke obaveze obavili što prije i imali više vremena za privatni život i što je najvažnije – da bismo ostvarili svoje ciljeve. Bez obzira na razlog koji vas ometa da u ovome uspijete, ovih 10 savjeta su trik za ispunjenje vaših želja, piše m:blog.

1. Vodite računa o prioritetima i stvarima koje moraju da se ostvare taj dan, jer uvijek treba imati prioritete u odnosu na sve ostalo. Svima nama u toku dana često gori pod nogama; prekidi u vidu telefonskih poziva, e-mailova, posjeta sa novim zahtjevima koje naše planove i prioritete često stave po strani. Ako svoje obaveze pomjerate za kasnije, često ih uopšte nećete ni obaviti. Potrudite se da bez odlaganja ispunite prioritete prije nepredviđenih obaveza ili obavezica. Ako to uspijete, ostatak dana je manje stresan.

2. Probudite se ranije, odlučite šta želite da uradite svakoga jutra i tu obavezu pretvarajte u rutinu. Želite da vježbate? Stavite to u jutarnji raspored! Želite zdrav doručak? Spremite ga! Ili recimo, odlučili ste ujutru da provjerite mail. I to je u redu. Jutra su svjež i miran početak dana, oslobođen zvonjave telefona i konstantnih e-mail notifikacija. Ako završite ujutru prioritete, ostatak dana je manje stresan.

3. Razmislite o informacijama koje vam pristižu i pojednostavite ih. E-mailove, mailing liste, blogove, vijesti i slično dobro filtrirajte i samim time ćete sebi skratiti vrijeme koje provodite čitajući. Za sve informacije koje naknadno budu pristizale, nakon uređivanja i postavljanja pioriteta i u ovom segmentu, zapitajte se da su li vam redovno potrebni ti podaci i informacije? U većini slučajeva odgovor bude negativan. Kada vam ostane manje vremena za čitanje i samo ono što je važno, sljedeći korak je da prelistate najvažnije i najinteresantnije.

posao zaposlenje kancelarija  umor napor radno vrijeme kancelarija4. Preuredite vaš radni prostor. Da biste to uspješno odradili, morate skloniti sve što vam odvlači pažnju na vašem radnom stolu ili kompjuteru. Ako imate čist i pojednostavljen radni prostor, lakše ćete se fokusirati na obaveze. Nakon što uklonite sve što vam odvlači pažnju, fokusirajte se na zadatak koji vam je prvi pri ruci. Tada nemojte da provjeravate e-mail, ne radite na pet projekata odjednom, ne provjeravajte statistike na vašem blogu, ne čitajte feed-ove. Radite samo na jednoj obavezi, koncentrišite se isključivo na nju dok je ne završite, a onda adekvatno proslavite svoj uspjeh.

5. Ako možete idite ranije na posao, jer ćete u miru i tišini ranije završiti sve što vas očekuje, i vaš radni dan će trajati manje sati. Ukoliko pristignu nove obaveze, obavite ih, da vas ne sustignu sutradan. Zacrtajte sebi da ranije idete kući, ograničite svoje vrijeme tako što ćete u radnim satima biti produktivniji. Sigurno ćete tako dobiti više sati za svoj privatni život.

posao zaposlenje kancelarija  dogovor poslovni sastanak6. Izbjegavajte nepotrebne sastanke izgovorom da radite na vrlo važnom projektu. Naravno, postoje i neodložni, važni sastanci, ali rasporedite ih tako da vam ne remete dnevni raspored. Najvažnije je da ono što ste započeli i što je važno, nećete ostavljati za kasnije.

7. Izbjegavajte nepotreban posao. Nepotrebni poslovi koji vam staju na put samo će vas odvratiti od onoga što zaista trebate da uradite. Ostaćete bez motivacije. Jedino ste produktivni ako radite ono što vas vodi ka cilju. Eliminišite nepotrebne poslove sa svog spiska i sebi obećajte da nema novih nepotrebnih obaveza. Ako ne preduzmete ovaj važan korak i ne naučite da prepoznate važno od nevažnog, nagomilaćete sebi obaveze i ništa nećete uraditi kako treba.

8. Prvo obavite najteže zadatke. Vi dobro znate koje su to obaveze, a pored onih koje su nebitne, njih takođe stavljate pod tepih i na taj način sebi i te kako otežavate dalju produktivnost. Za svoje dobro, natjerajte se da vam najteže bude prvo na spisku.

9. Kada obavljate svoje obaveze isključite se sa interneta. Za vrijeme predaha, odredite sebi vrijeme koje ćete provesti za provjeru e-maila, bloga ili društvenih mreža. Čim zadato vrijeme istekne, ponovo se isključite i zadajte se u ozbiljan posao do sljedećeg predaha.

10. Radite posao koji u vama budi dodatnu energiju i strast. Ovo se ne čini kao normalan savjet produktivnosti, ali ako nešto stvarno volite da radite, tvrdoglavo ćete to i odraditi. Trudićete se više, neće vam smetati da ostanete duže na poslu, a ništa od zadatog nećete odugovlačiti, nego ćete obaviti više.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se