9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Zemlju štiti misteriozni omotač kao iz SF filmova

Nevidljivi štit koji se nalazi na visini od 11.600 kilometara odbija “elektrone ubice“ koji mogu izazvati štetu na Zemljinoj površini, a naučnici za sada ne znaju kako je zaštitni sloj nastao

„Elektroni ubice“ bombarduju Zemljino okruženje i odbijaju se od nevidljivi štit, a za njihov negativni efekat najbolje znaju astronauti.

Kada bi došli do površine naše planete, izazvali bi haos u napajanju strujom, a uticali bi i na klimu te izazvali „epidemiju“ bolesti raka.

Naučnici još ne znaju kako se formirao i kako funkcioniše. Otkriven je u pojasevima radijacije poznatim kao „Van Alen“, dva polja u obliku krofne, koji vrve od elektrona i protona. Na mjestu ih drži Zemljina gravitacija, a oni mijenjaju veličinu u zavisnosti od prisutnosti zračenja sa Sunca, prenosi RTRS.

Spoljni sloj dva polja dostiže visinu i do 40.000 kilometara iznad površine, a u donji sloj je 2012. godine poslana sonda koja je otkrila i treći misteriozni sloj nazvan prsten.

„Djeluje kao štit u SF serijama, npr. „Zvjezdane staze“, a služi kao zaštita od vanzemaljskog oružja“, rekao je profesor Danijel Bejker, sa Univerziteta Bolder u Koloradu.

Efekat prstena je zapanjujući, a Bejker objašnjava da je snažan poput stakla, jer se elektroni od njega odbijaju.

Postoji nekoliko objašnjenja za postojanje „prstena“.

Prvo su u obzir uzete magnetne strune koje stvara Zemljino magnetno polje, a naučnici su zatim posumnjali u ljudske izume kao što su radioodašiljači.

Ipak, nijedna hipoteza se nije pokazala kao tačna, a za sada ostaje ideja o plazmasferi – velikom oblaku hladnog gasa čiji se donji sloj na 960 kilometara od tla.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se