3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Vlajki: Dejton Srbima dao državu

BANJALUKA – Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki izjavio je da je Dejtonski sporazum istinski važan zato što je srpskom narodu u BiH praktično dao njegovu državu.

„To je najveća dragocjenost koju Srbi, svi zajedno, imaju, i koja se ne smije ni na koji način otuđiti. Nadajmo se da će to srpske političke elite, posebno one u BiH, krajnje ozbiljno shvatiti i da će naći načina da se oko te istorijski važne dragocjenosti okupe i složno stanu u njenu odbranu“, istakao je Vlajki.

On smatra da je izjava „predsjednika vlade jedne susjedne zemlje, a iste izjave se često pojavljuju u medijima, da je Dejton najvažniji, jer je donio mir u BiH, krajnje mali dio istine, ustvari, jedna velika obmana“.

Vlajki navodi da je Zapad, koji je inicirao rat na ovim prostorima iz geostrateških razloga, morao i da ga završi u svom neokolonijalnom maniru.On napominje da, nakon što rat iscrpi neku zemlju, onda mora doći „obnova“ u kojoj se reciklira kapital Zapada, a ta zemlja stavlja u položaj kolonije – ekonomski, politički i kulturno.

„Recikliranje zapadnog kapitala je izvršeno preko raznih programa `pomoći` gdje su se angažovale isključivo zapadne firme koje su pokupile odobrena finansijska sredstva za `pomoć“, navodi se u saopštenju potpredsjednika Srpske.

On je naveo da je Zapad, nakon završetka rata, u BiH imao oko sto hiljada ljudi /vojnika, administracije, policije i drugo/, „što je u tom času znatno smanjilo nezaposlenost aktuelnih gospodara svijeta“.

Vlajki je napomenuo da je 1996. godina bila i izborna godina u SAD, pa je bilo korisno da se /bivši američki predsjednik Bil/ Klinton pojavi kao mirotvorac pred svojim javnim mnjenjem.

„Ovakvi aranžirani mali prljavi ratovi koji se `mjerom pale i mjerom gase`, imaju i te kakvu ekonomsku funkciju za održanje kapitalizma“, istakao je Vlajki.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se