12 C
Zvornik
20. април 2024.

Vehabijski kamp kod Zvornika

Na strani terorističke organizacije Islamska država ratuje 20 džihadista iz vehabijskog kampa koji se nalazi u Cerskoj između Zvornika i Vlasenice, a koji su na ratišta otišli preko vehabijske zajednice u Beču, kojom rukovodi hafiz Muhamed Porča.

Ti islamistički borci u Siriju otišli su posle obuke u kampu Cerska, a prvo ih je u Austriju odveo Ahmet Gagulić, koji radi za vehabijsku zajednicu u tom kraju, kaže sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama za Glas Srpske.

Jedan od vehabijskih vođa je i Samir Okić, kojeg je vehabijska centrala u Beču zadužila za obavještajne i operativne poslove. Kod njega su česti vehabijski sastanci, a prisustvuju im i vehabije iz arapskih zemalja.

Za njih rade i bivši policajac Emir Muranović i Ahmet Gagulić, kao i njegovi rođaci sa Baćinog brda. U angažovanje, obuku i slanje džihadista u Islamsku državu uključen je i Hasan Kurtić.

Kako je istakao izvor, u vehabijskom kampu u Cerskoj često se održava obuka u gađanju iz pješadijskog oružja.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS su rekli da prate dešavanja u vezi sa pripadnicima vehabijskog pokreta u Cerskoj i da će uskoro, čim sakupe sve potrebne podatke, biti preduzete sve mere koje su propisane zakonom, prenosi RTS.

Centralna obavještajna agencija (CIA), Francusko ministarstvo spoljnih poslova, britanska vlada, austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova i Međunarodni centar za studije radikalizacije i političkog nasilja objavili su da se u Siriji i Iraku bori 350 ratnika iz BiH.

Prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje su na snagu stupile u junu i kojima se sankcioniše učešće u sukobima u inostranstvu u vojnim, paravojnim ili parapolicijskim jedinicama, ratnici iz BiH biće kažnjeni zatvorom do deset godina.

Organizatorima, onima koji vrbuju i obučavaju dobrovoljce prijeti kazna zatvora do pet godina, a onima koji javno promovišu odlazak na strana ratišta do četiri godine zatvora.

RTS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se