4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Utihnuo istaknuti glas srpske kulture

BEOGRAD – Veliki gubitak za pozorišni život Srbije, odlazak svestranog i jedinstvenog čovjeka, poznavaoca i ljubitelja pozorišta lični je gubitak brojnih prijatelja Jovana Ćirilova, koji su sa bolom reagovali na vijest da je preminuo 16. novembra u Beogradu.

Jedna od najvećih ličnosti srpske, jugoslovenske i evropske kulture, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, osnivač i umjetnički direktor festivala Bitef, dramaturg „Ateljea 212“, erudita, poliglota, leksikograf, hroničar društva i teatra, čovjek je sa kojim je direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Milosavljević mogao da razgovara o svemu.

– Izgubio sam prijatelja koji mi je pružao podršku od prvih dana kao kritičaru, direktoru pozorišta i selektoru raznih festivala, izgubio sam čoveka sa kojim sam mogao da razgovaram otvoreno o svemu što me je interesovalo, ali mnogo više od mene je izgubio pozorišni život Srbije – rekao je Milosavljević.

Kako je istakao Milosavljević, odlaskom Ćirilova, čovjeka za koga se ne može nabrojati šta je sve radio i čime se bavio, a sve je bilo u vezi sa pozorištem, izgubljena je lična karta srpskog teatra u svijetu, njegov zaštitni znak.

Reditelj Egon Savin žali jer je otišao svestrani entuzijasta, poznavalac, ljubitelj pozorišta, dramaturg, u svakom smislu jedinstveni čovjek kakvog dugo nećemo imati.

– Nećemo imati priliku da se družimo, živimo i radimo sa pozorišnim umetnikom sličnim njemu – rekao je Savin.

Dugogodišnji saradnik Jovana Ćirilova, glumac i direktor JDP Branko Cvejić kaže da je on bio renesansni tip čovjeka, svestran i temeljit u svemu što je radio, ali najviše je fascinirala hrabrost sa kojom je sve radio.

– Jovanov odlazak je nenadoknadiv gubitak za pozorište i sve nas koji mu pripadamo. Bio je nesvakidašnja ličnost: erudita, ljubitelj reči, posvećen i predan svojim širokim interesovanjima i ljudima sa kojima je želeo da ih deli. Od njega smo učili o pozorištu, ali je i on rado učio od nas. Bio je dečje radoznao, tolerantan, širok i dobronameran, Jovan van serije. Nisam ga sreo na poslednjem Bitefu i to je slutilo njegov odlazak. Imao sam privilegiju da budem njegov savremenik, a on moj dragocen sagovornik i prijatelj – izjavio je reditelj Nebojša Bradić.

Među brojnim kulturnim radnicima koji su izrazili žaljenje zbog smrti velikana teatra je i Jelena Knežević sa kojom je Ćirilov sarađivao u Bitefu. Cijeli kolektiv je izrazio žaljenje zbog velikog gubitka i istakao da će im Jovan Ćirilov i te kako nedostajati.

– Gospodin manje u Beogradu. Slava mu – istakli su iz kolektiva koji je svojom nevjerovatnom energijom vodio od 1967. godine.

Priznanja

Francuska ga je nagradila Ordenom viteza umjetnosti i književnosti (1992), a Srbija ga je odlikovala Sretenjskim ordenom trećeg stepena (2012). Dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade za novinsku pozorišnu kritiku i za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti. Dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda za životno djelo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se