2 C
Zvornik
20. април 2024.

Umro legendarni golman Ilija Pantelić

NOVI SAD – Legendarni golman novosadskog Fudbalskog kluba „Vojvodina“ i reprezentacije Jugoslavije Ilija Pantelić preminuo je u 73. godini, saopšteno je iz ovog kluba. Pantelić je važio za jednog od najboljih golmana svih vremena sa prostora nekadašnje Jugoslavije, pa i šire.

Rođen je u Kozici 2. avgusta 1942. godine, a karijeru je započeo u Fudbalskom klubu „BAK“ iz Bele Crkve.

Branio je u somborskom „Radničkom“, a 1961. godine postao je član novosadske „Vojvodine“ za koju je do 1969. odigrao 176 prvenstvenih utakmica i iz jedanaesteraca postigao šest golova.

Sa uspjehom je čuvao mrežu francuskih prvoligaša „Olimpika“ iz Marselja, „Bastije“ i „Pari Sen Žermena“.

U dresu „Olimpika“ osvojio je prvenstvo i kup Francuske, a po povratku u Novi Sad 1977. godine bio je član stručnog štaba i povremeno i trener „Vojvodine“.

Jedinstven je u svijetu fudbala po tome što je u jednoj prvenstvenoj utakmici 1963. godine u Novom Sadu protiv „Trešnjevke“ iz Zagreba postigao het-trik izvodeći jedanaesterce, što nije pošlo za rukom nijednom golmanu na svijetu.

Tri puta je branio gol mlade selekcije i 18 puta najbolje selekcije Jugoslavije.

Debitovao je 25. oktobra 1964. u prijateljskom susretu protiv Mađarske, a posljednju utakmicu odigrao je 10. juna 1968. godine protiv Italije u finalu Kupu evropskih nacija u Rimu.

Kao jedan od najboljih jugoslovenskih golmana, vrhunac karijere dostigao je u sezoni 1965/66. kad je sa „Vojvodinom“ osvojio državno prvenstvo.

Stručnjaci kažu da je Pantelić, uz Vladimira Bearu i Milutina Šoškića, najbolji golman Jugoslavije svih vremena.

Početkom 2014. godine Pantelić je u Banjaluci, zajedno sa Velimirom Sombolcem i Dušanom Maravićem, dobio Zlatnu plaketu Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Datum i vrijeme sahrane Ilije Pnatelića biće naknadno objavljeni.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se