23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Učenici iz Sežane i Zvornika zajednički realizovali projekat iz istorije

ZVORNIK – U okviru projekta međunarodne saradnje učenici i profesori iz Srednje škole „Srečko Kosovel“ iz Sežane i SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika realizovali su projekat „Zajedno smo ginuli na bojištima Prvog svjetskog rata“ u okvir koga su održana predavanja i prezentacije o ovom istorijskom događaju. Profesorice Mateja Grmek i Gabrijela Rebec Škrinjar istakle su da je osnovni cilj projekta prikaz Soškog fronta i balkanskog bojišta u Prvom svjetskom ratu. Zoran Ivanović, profesor istorije iz SŠC „Petar Kočić“ kaže da su gosti iz Sloveniji prikazali i učešće njihovih jedinica u oslobodilačkim odredima u Velikom ratu.

– Mi smo, sa druge strane, na šest panoa u tekstu i fotografijama prikazali Zvornik u Velikom ratu. Dio prezentacije odnosi na ljude koji su u njemu učestvovali, a bili su sa područja Zvornika i okoline. Tako su prikazani i oni koji su kao vojnici, oficiri ili podoficiri učestvovali u austrougarskoj vojci, jer su tadašnji Zvornik i BiH bili u sastavu te države. Istovremeno prikazali smo i golgotu Srba u Prvom svjetskom ratu gdje smo prikazali kako su cijele porodice stradale u ovim događajima. Bilo je to prvi put da se ova oblast prikazuje našim đacima, a slična predavanje održaćemo i u gradu jer se malo zna o stradanju i golgoti zvorničkih Srba u Prvom svjetskom ratu – rekao je Ivanović.

Predavanja su uz aistenciju profesori izveli učenici iz Sežane te članovi isotirjsko- etnološke sekcije. Stručnom predavanju, odnosno realizaciji projekta prisustvovao je Milko Babić, nadzornik iz Pedagoškog zavoda RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se