14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

U Austriji uhapšen Mirsad Omerović pred odlazak u Siriju

GRAC – Mirsad Omerović, porijeklom iz Srbije, uhapšen je u opsežnoj akciji austrijske policije, pod sumnjom da je finansirao terorizam, objavio je list “Krone“.

Kako piše list lisice su mu stavljene u 22. okrugu.

Po prvim informacijama on se u četvrtak  naveče  oprostio od svojih roditelja kako bi se preselio u Siriju.

Kako prenose austrijski mediji, Omerović, otac petoro djece, uhapšen je pred odlazak u Siriju.

Saznaje se i da je napadom Kobri u  zgradi kojoj je živio njegova žena doživjela šok. Ona je primljena u Hitnu pomoć nakon toga.

Mirsad Omerović poznat je i kao Ebu Tejma, koji je svojevremeno bio član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, pišu Nezavisne novine.

U Maoču je došao iz Tutina, ali je uglavnom boravio u Beču.

Njegovo ime se dovodi  i u vezu sa odlaskom Samre Kesinović i Sabine Selimović u Siriju. Naime, porodice djevojčica  su za njihov odlazak optužile upravo Ebu Tejmu, u čiju su džamiju djevojčice odlazile neposredno prije odlaska u Siriju.

Ono što se za sada pouzdano zna jeste da su Sabina i Samra put od uzornih gimnazijalki, kćerki i sestri do „džihad-ratnica“ prolazile u džematu Altun-Alem u Beču.

Mirsad Omerović je dovođen u blisku vezu s Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem.

Ebu Tejma bio čest  gost u Altun-Alem džematu, gdje glavnu riječ vodi izvjesni šejh Adem, koji mu je, prema nezvaničnim informacijama, ustvari brat, objavili su federalni mediji.

Altun-Alem džemat više puta se pojavljuje u austrijskim medijima u kontekstu optužbi da služi za provođenje aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča te organizovanja odlaska u džihad u Siriju.

Koliko je Ebu Tejma prijetnja nacionalnoj sigurnosti Austrijanaca, pitanje je koje su više puta od prošle godine ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije postavljali i poslanici u parlamentu, o čemu postoji prepiska i na zvaničnoj internet-stranici parlamenta.

Inače, od ranih jutarnjih časova u Beču, Gracu i Lincu traje opsežna policijska akcija protiv osoba za koje se sumnja da su džihadisti.

 Uhapšen glavni čovjek ISIL-a

Državni tužilac Austrije je saopštio da su hapšenja izvršena u Beču i Gracu, a među uhapšenima je i državljanina BiH pod pseudonimom Visit D., koji važi za glavnog čovjeka ISIL-a za regurtuaciju mladih muslimana u Evropi.

Saradnja sa austrijskim institucijama u pronalaženju terorista

Tužilaštvo BiH i Udarna grupa za borbu protiv terorizma ostvaruju međunarodnu saradnju sa institucijama Austrije u procesu otkrivanja i krivičnog procesuiranja počinilaca krivičnih djela koja su u vezi sa terorizmom i terorističkim aktivnostima.

Iz Tužilaštva BiH navode da se saradnja realizuje sa partnerskim institucijama iz više zemalja, s ciljem otkrivanja, sprečavanja i sankcionisanja krivičnih djela koja imaju veze sa terorizmom, jer je riječ o krivičnim djelima čije se izvršenje realizuje u više država.

„Tužilaštvo BiH daje punu podršku partnerskim institucijama u Austriji, u provođenju velike akcije u borbi protiv terorizma, te ćemo pružiti svaku potrebnu pomoć i asistenciju, koja od nas bude zatražena u okviru ovih aktivnosti“, navodi se u saopštenju Tužilaštva, nakon akcije austrijske policije protiv islamskih radikala.

Austrijska policija privela je 13 osoba u okviru akcije protiv osumnjičenih džihadista koji su radikalizovali mlade i ohrabrivali ih da se pridruže militantima u Siriji, saopštilo je danas tužilaštvo u Gracu.

Više od 500 policajaca pretraživalo je džamije i objekte za molitve u Beču, Gracu i Lincu u okviru istrage o borcima koji su se pridružili radikalnim snagama u Siriji i Iraku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se