20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Tata koji ne zna za poraz

LONDON – I na kraju kalendarske 2014. godine prvi teniser svijeta biće Srbin Novak Đoković. On je bez imalo problema uspio da upiše pobjedu protiv Tomaša Berdiha (6:2, 6:2) u posljednjem kolu grupe A završnog mastersa i matematički obezbijedi vrh ATP liste ispred Rodžera Federera.

Uz pjesmu „Heroji“ Dejvida Bouvija, Đoković je odigrao još jednu igru mačke i miša u Londonu i plasirao se u polufinale u kojem će se u subotu sastati sa Japancem Keijem Nišikorijem (15 časova). Novak je do sada odigrao maestralan turnir. U prvom kolu počistio je Marina Čilića, u drugom Stanislasa Vavrinku, a u trećem se poigrao i sa Berdihom. Nijedan od njih nije ga ozbiljno namučio, ni prišao osvajanju seta, a podatak da su sva trojica osvojili ukupno devet gemova dovoljno govori o njegovoj dominaciji. Berdih je prije meča najavio da bi bio srećan da osvoji tri gema, a osvojio je četiri. Zvuči pomalo čudno kada sedmi igrač svijeta izgovori tako nešto, ali je turnir u Londonu pokazao veliku razliku između Đokovića i Rodžera Federera u odnosu na ostale, piše Glas Srpske.

– U privatnom životu sam imao izuzetnu godinu, oženio sam se, postao otac i to je najlepša stvar koja mi se dogodila u životu. Presrećan sam što sam krunisan za sve što sam uradio u 2014. godini. Možda ćemo malo proslaviti, ali se odmah vraćam pripremi meča protiv Nišikorija – rekao je Đoković neposredno poslije meča.

Ovogodišnjim uspjehom Đoković se izjednačio sa Rafaelom Nadalom po broju završenih godina na vrhu ATP liste. Sada je ispred njega samo pet tenisera u istoriji ovog sporta.

– Biti broj 1 u svetu verovatno je jedan od najtežih i najvećih izazova koje teniser može da ima, tako da je neverovatno ispunjenje i veoma sam zadovoljan ovim uspehom. Drago mi je što sam ponovio ono što su uradile legende ovog sporta. To je ekstremna čast – zaključio je Đoković.

Prestigao Samprasa

Novak Đoković je u Londonu uspio da prestigne Pita Samprasa po broju pobjeda nad protivnicima iz top 10. Trijumfom nad Tomašem Berdihom Đoković je došao do brojke od 126 i sada je na trećem mjestu vječne liste, dok je Sampras četvrti sa 124. Ubjedljivo prvi je Rodžer Federer sa 180, a drugi je Rafael Nadal sa 129 pobjeda.

Godine na vrhu ATP liste

6 – Pit Sampras (SAD)

5 – Rodžer Federer (Švajcarska), Timi Konors (SAD)

4 – Ivan Lendl (Češka), Džon Mekinro (SAD)

3 – Novak Đoković (Srbija), Rafael Nadal (Španija)

2 – Bjern Borg (Švedska), Štefan Edberg (Švedska)

 

Dodik

Čestitku povodom osvajanja prvog mjesta na ATP listi Novaku Đokoviću uputio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se