18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Svoj pametni telefon obavezno zaključavajte!

Iznenađujuće velik broja vlasnika pametnih telefona ne zaključava ih, odnosno nisu namjestili šifru za pristup funkcijama telefona nakon određenog razdoblja neaktivnosti, pokazalo je istraživanje ‘Are You Ready to Lock?’. Ne čini to više od četvrtine ispitanih u istraživanju koje je provelo kalifornijski univerezitet Berkli u saradnji s Guglom.

Kao najčešći razlog za nezaključavanje ispitanici su naveli da im se ne da gubiti vrijeme na utipkavanje šifre svaki put kad žele koristiti pametni telefon, a istraživanje je pokazalo da je to nije malo vremena – zaključavanje i ponovno otključavanje telefona oduzima čak sat vremena mjesečno.

Kao drugi razlog navedena je bojazan da pošteni nalaznik telefona neće moći doći do kontakata koji bi mu pomogli da pronađe vlasnika telefona.

Međutim, bez obzira na to, upozoravaju, svejedno biste trebali zaključavati pametni telefon jer na njemu korisnici uglavnom ostaju prijavljeni na e-mail, društvene mreže i brojne aplikacije koje koriste. Zamislite da izgubite telefon, a neko pritiskom na jednu tipku ima pristup vašem e-mailu ili Fejsbuku! A uz pomoć e-maila moguće je resetovati lozinke na mnogim servisima koje koristite i prije nego što shvatite što se dogodilo, nepošteni nalaznik ili lopov može vam nanijeti ogromnu štetu.

Čak i ako nemate pametni telefon, zaštitite pristup SIM kartici PIN-om barem kako biste onemogućili pristup svojim kontaktima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se