20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Štrbac: Hrvati koriste Šešelja za dobijanje političkih poena

BEOGRAD – Sva ujdurma koja se u Hrvatskoj digla u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu lidera Srpske radikalne stranke /SRS/Vojislava Šešelja posljedica je želja pojedinaca da zarade političke poene pred predstojeće izbore, ocijenio je za Srnu direktor Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

On je podsjetio da su predsjednički izbori u Hrvatskoj u januaru, te da u tom kontekstu treba gledati pismo predsjednika Hrvatske Ive Josipovića predsjedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu u kome kritikuje Tribunal što je pustio Šešelja na privremenu slobodu, kao i izjavu „saučešća“ premijera Vesne Pusić koju je uputila Srbiji tim povodom.

„Ironično je da oni tako reaguju na povratak `neosuđenom` Šešelju koga, osim grupe simpatizera i prijatelja, na beogradskom Aerodromu nije dočekao niko. U isto vrijeme, sjetimo se samo kako su crkveni velikodostojnici i brojni zvaničnici u Hrvatskoj prije dvije godine dočekali generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, čija je oslobađajuća presuda bila predmet spora u samom sudu“, rekao je Štrbac.

On je podsjetio i na euforiju u Hrvatskoj zbog povratka u Hagu osuđenog Darija Kordića, koja je tada prošla bez ikakve reakcije u srpskoj javnosti.

Štrbac je ukazao na koincidenciju da se Šešelj kao politički aktivan vratio u vrijeme kada su nacionalizam i ustaštvo ponovo osnaženi na sceni Hrvatske.

„Nakon prijema u EU u Hrvatskoj su se vratile devedesete godine prošlog vijeka. Imamo Vukovar i napade na ćirilicu, referendum oko dvojezičnosti – atak na sve srpsko. NJima se sada, kao i devedesetih, kao bumerang vraća i Šešelj. Zato Ivo Josipović, taj `mirni` profesor prava, piše pismo Teodoru Meronu“, kaže Štrbac.

On je naglasio da danas, na godišnjicu ulaska JNA u Vukovar, nijednom Srbinu u Hrvatskoj, a posebno u tom gradu, nije lako.

„Oni se danas, baš kao i prilikom proslava velikih `pobjeda` Hrvatske, `Oluje` i `Bljeska`, sklanjaju u svoje kuće i iz njih ne izlaze ili odlaze kod prijatelja i rođaka u Srbiju da bi bili bezbjedni“, kaže Štrbac.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se