18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SNSD i SDA saglasni o prioritetima buduće vlasti

SARAJEVO – Uz partnerski odnos koji ima sa HDZ BiH, SNSD želi izgraditi partnerstvo i sa SDA, koje može stvoriti ozbiljnu strukturu sposobnu da se iduće 4 godine suoči sa svim izazovima, ekonomskim prije svega.

Poručio je ovo večeras u Sarajevu predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka delegacije njegove stranke sa pregovaračkim timom SDA, sa Bakirom Izetbegovićem na čelu.

„Obavijestio sam SDA da SNSD sa partnerskim strankama u Republici Srpskoj ima skupštinsku većinu za formiranje vlade. Čuli smo da SDA još nema odluke o tome ko će joj biti partner iz RS. To je njihova odluka i ne želimo da utičemo na nju“, poručio je Dodik.

Dodao je da su učesnici večerašnjeg sastanka bili saglasni u ocjeni da vlast na svim nivoima u BiH trebaju činiti koherentne koalicije, sastavljene od istih stranaka.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da će SDA tokom ovog vikenda razgovarati sa Savezom za promjene i nakon toga odlučiti ko će joj iz RS biti partner za uspostavu vlasti prema rezultatima oktobarskih opštih izbora.

Naveo je da su se SDA i SNSD usaglasili o principima i priroritetima kojima bi se trebala baviti buduća vlast u BiH, istakavši da je bilo razmimoilaženja samo u nekim detaljima.

SNSD i SDA saglasni o prioritetima buduće vlasti (1)„Saglasni smo u potrebi što bržeg rješavanja uslova Evropske unije, mehanizma koordinacije i presude ‘Sejdić-Finci’, rješavanja uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO i o setu ekonomskih mjera. Dodik je posebno insistirao na potrebi zaštite domaćeg tržišta i realnog sektora“, precizirao je Izetbegović.

Među nespornim pitanjima su i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, zbog čega je, kako je rečeno, potrebno imati agilne tužioce i mnogo efikasnije sudove.

„Nije sporno da ovaj četvorogodišnji mandat mora biti posvećen velikom cilju – da postanemo zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Međutim, to ne zavisi samo od nas već i od Unije“, ocijenio je lider SNSD-a.

Budući da je lider SDA kao usaglašene principe naveo i potrebu uklanjanja diskriminacije u obrazovnom sistemu, Dodik je rekao da nema ništa protiv toga ali da takvo pravilo treba važiti za svu djecu i na prostoru cijele BiH.

„Što se tiče obrazovanja u RS, nije problem zakona, nego novih zahtjeva. Spremni smo da razgovaramo o promjeni tih zakona i uvođenju novih standarada u ovoj oblasti, ali da se ona odnose na svu djecu“, objasnio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a posebno je naglasio probleme previše otvorenog tržišta BiH zbog čega ispašta domaća proizvdanja, koja se „ne može takmičiti sa stranim proizvodima koji su mnogo jeftiiniji, jer su uvezeni po dampinškim cijenama“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se