3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Ruski snajperista ubio najtraženiju ženu džihada

Britanska džihadistkinja, poznata po nadimku ‘Bijela udovica’ ubijena je u Ukrajini, tvrdi ruska novinska agencija Regnum. Samanta Levtvajt je navodno stradala od metka ruskog snajperiste-dobrovoljca prije dvije nedelje, piše „The Mirror“.

Jedna od najtraženijih Britanki još se prošlog mjeseca borila na strani militanata Islamske države u Siriji, a ruske tvrdnje u ovom trenutku nemoguće je provjeriti i potvrditi njenu smrt.

Levtvajt je bila udata za Germajna Lindeja, bombaša samoubicu koji se 2005. razneo u napadu na londonsku metru stanicu.

Tom prilikom stradalo je 26 ljudi.

Napustila je Britaniju 2009. godine, i od tada se povezuje sa brojnim zločinima na Bliskom istoku.

– Jednu od najtraženijih teroristkinja na svijetu, Samantu Levtvajt, koja se borila u ukrajinskoj brigadi, ubio je snajper dobrovoljac – piše u izvještaju pomenute ruske novinske agencije, prenosi Jutarnji.hr.

– Prema našim informacijama, Bijela udovica se borila u brigadi Aidar kao snajperist. Ubio ju je dobrovoljac koji je iz Rusije došao da se bori u Lugansk. Glava ruskog snajperiste koji je ubio Britanku ucijenjena je na milion dolara od strane ukrajinskih tajnih službi – navodi Regnum.

Istovremeno, prošlog mjeseca su iz Sirije stigle vijesti kako se Levtvajt, kći bivšeg vojnika, pridružila militantima Islamske države, te da je postala jedna od najuticajnijih žena u njihovim redovima.

Bijela udovica do sada nije imala nikakve veze s Ukrajinom, a u Siriji je navodno odgovorna za obuku voda bombašica-samoubica.

Sumnjiči se i da je 2012. u Mombasi učestvovala u bombaškom napadu na turiste koji su na terasi jedne pivnice gledali utakmicu između Engleske i Italije. Tom je prilikom ubijeno troje, a ranjeno je 25 osoba.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se