5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Razmotriti mogućnost zaštite domaće proizvodnje

SARAJEVO – Savjet ministara BiH pozvao je danas sva nadležna tijela da razmotre pravni osnov za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje i da se angažuju na obezbjeđenju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

Savjet ministara BiH usmeno je informisan o novim zahtjevima udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača o kojima će se institucije BiH izjasniti kada ih dobiju u pisanoj formi.

Izraženo je apsolutno razumijevanje za nezadovoljstvo i težinu položaja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH, prenose Nezavisne novine.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o sastanku o stanju i problemima u oblasti mljekarstva u BiH, koji je održan 11. novembra.

Na sjednici su razmotrene dosadašnje analize uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koje ukazuju da nije registrovan prekomjeran uvoz ovih proizvoda iz EU u BiH u ovoj godinu u odnosu na prethodnu.

Sva nadležna tijela u BiH pozvana su da u koordinaciji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dodatno i detaljno razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje definisane Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i Odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzacijske dažbine i da o mogućim rješenjima informišu Savjet ministara BiH u najkraćem roku.

Poziv je upućen i nadležnim ministarstvima i upravnim organizacijama u BiH da se maksimalno angažuju na obezbjeđenju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a posebno kada je riječ o tržištima Turske, Ruske Federacije i zemalja srednje Azije, kao i omogućavanju veće učešće ove kategorije proizvoda iz BiH na tržištima zemalja CEFTA.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH je zaduženo da u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije intenzivira diplomatske aktivnosti radi iznalaženja mogućnosti za provoz mlijeka i mliječnih proizvoda preko teritorija EU na tržišta Turske i Ruske Federacije.

Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da, u saradnji s drugim nadležnim institucijama u BiH, intenzivira aktivnosti na ispunjavanju uslova za plasman proizvoda životinjskog porijekla iz BiH na tržište EU.

Savjet ministara BiH zadužio je Upravu za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH da nastavi pojačane inspekcijske kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na graničnim prelazima, te da nastavi da provodi naknadnu kontrolu uvoznika, posebno uvozne cijene, količine i carinskog evidentiranja ove kategorije proizvoda.

UIO BiH će izvještaje o uvozu/izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda redovno objavljivati na svojoj veb-stranici.

Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da Savjet ministara BiH na kvartalnom nivou informiše o provedenim aktivnostima na ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na tržište EU.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da hitno uspostavi radnu grupu, koju će činiti predstavnici svih nadležnih institucija u BiH, a koja će izvršiti analizu ekonomsko-socijalnih aspekata početka primjene „higijenskog paketa“, odnosno Pravilnika o izmjenama Pravilnika o sirovom mlijeku, koji je planiran za 1. januar 2015. godine, te da o utvrđenim nalazima i preporukama informišu Savjet ministara.

Sve nadležne institucije u BiH pozvane su da pri planiranju i izradi budžeta za 2015. godinu posebno vode računa o mogućnostima povećanja finansijske podrške sektoru mljekarstva u BiH.

Za sanaciju posljedica poplava značajna sredstva iz EU

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Direkcije za evropske integracije /DEI/ o tekućim i planiranim IPA sredstvima za oporavak od poplava, u kojoj se navodi da je pokrenut program EU od 42,24 miliona evra, koji će biti realizovan putem Razvojnog programa UN /UNDP/ do oktobra 2016. godine.

U okviru ovog projekta planirana je obnova i rekonstrukcija objekata školskih, javnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, kritičnih vodovodnih i kanalizacionih sistema, kao i lokalnih puteva i mostova u područjima pogođenim poplavama, te stvaranje 2.000 novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Program je namijenjen za obnovu 4.000 stambenih jedinica za približno 14.000 ljudi, 90 obrazovnih institucija, četiri ustanove zdravstvene zaštite i četiri centra socijalne zaštite, tri zgrade lokalnih vlasti /Šamac, Maglaj i Doboj/, te 100 lokalnih puteva i mostova.

Sredstva od 42,24 miliona evra preusmjerena su iz IPA 2011 – 2013. godine.

Evropska komisija mogla bi da odobri više od 60 miliona evra za saniranje posljedica od poplava u BiH iz regionalnog IPA programa 2014. nakon što BiH provede proceduru za stupanje na snagu Okvirnog sporazum IPA dva za BiH.

Ova bi sredstva bila realizovana putem posebnih mjera, te uštedama iz državnog programa IPA 2012, piše u saopštenju.

Savjet ministara BiH podsjeća da je u junu usaglašeno da se 15 miliona evra iz paketa IPA 2014. alocira za otklanjanje posljedica uzrokovanih poplavama putem posebnih mjera.

Od ovih sredstava 2,5 miliona evra Evropska komisija namjenila je Civilnoj zaštiti za poboljšane kapaciteta za hitne intervencije, devet miliona biće usmjereno za projekat jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i opština pogođenih poplavama, a dva miliona evra namijenjeno je za civilno društvo za projekte socijalnog i ekonomskog oporavka u poplavljenim područjima.

Preostalih 1,5 miliona evra biće realizovano u okviru projekta za zaštitu i prevenciju od poplava i biće realizovano putem regionalnog IPA programa BiH i Srbije iz kojeg će za zaštitu i prevenciju od poplava za BiH biti obezbijeđeno 15 miliona evra, plus dodatnih 20 miliona evra za BiH i Srbiju radi pripreme regionalnog projekta u ovoj oblasti.

Savjet ministar BiH usvojio je i informaciju DEI BiH o inicijativi Evropske komisije za finansiranje izrade mapa opasnosti i rizika od poplava iz sredstava Investicionog okvira za zapadni Balkan /VBIF/.

Na ovaj će način za projekat „Mapiranje rizika i opasnosti od poplava za cijelu teritoriju BiH“ biti obezbijeđeno ukupno 4,88 miliona evra, a dio ovih sredstava preusmjeren je iz dva ranije odobrena projekta koji nisu realizovani.

Zaključeno je, takođe, da DEI BiH za Savjet ministara BiH pribavi dodatne informacije koje se odnose na aktivnosti domaćih i međunarodnih institucija u vezi s otklanjanjem posljedica poplava u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se