18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Rama prekršio protokol, Vučić nije dozvolio ponižavanje Srbije

BEOGRAD – Albanski premijer Edi Rama prekršio je danas protokol posjete Beogradu pominjući Kosovo i zloupotrebio povjerenje domaćina srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je uzvratio da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju.

„Stvar Kosova i Metohije je gotova i ono je nezavisno“, izjavio je Rama u govoru na zajedničkoj konferenciji za novinare, a Vučić je prokomentarisao da ne zna kakve veze Rama ima sa Kosovom.

Vučić je rekao da je iznenađen provokacijom u govoru albanskog premijera, koju, kako je rekao, nije očekivao.

„Neću da dozvolim i moj posao je da nikome ne dozvolim da ponižava Srbiju u Beogradu. KiM je deo Srbije, po Ustavu Srbije i nikakve veze sa Albanijom nije imalo i neće imati“, izjavio je Vučić.

Dodajući da mu je žao zbog tog incidenta, odnosno zbog toga što je Rama i ovu priliku iskoristio da govori o temi koja nije dogovorena, Vučić je poručio da će uprkos tome nastaviti razgovore s albanskim premijerom.

Vučić je istakao nakon razgovora sa albanskim kolegom Edijem Ramom da njihovi razgovori u četiri oka, koji su trajali duže od predviđenog vremena, nisu bili nimalo laki ali da je uvjeren da zajednički problemi mogu da budu rješavani.

Vučić je zahvalio Rami na tome što je prihvatio njegov poziv i došao u Beograd.

„Ova poseta obeležava novi početak i zašta se nadam da će pragamatičan odnos Srbije i Albanije biti fokusiran na napredak ne samo naših međusobnih političkih i ekonomskih odnosa već za napredak odnosa u celom regionu“, rekao je Vučić.

Ocijenjujući posjetu albanskog premijera, prvu poslije 68 godina, kao dobru vijest ne samo za Srbiju i Albaniju, premijer je rekao da problemi ne mogu da se rješavaju drugačije sem razgovorima.

Premijeri su dogovorili da se sačini sporazum koji će građanima dvije zemlje omogućiti prelazak granice samo sa ličnim kartama.

Želimo, rekao je premijer Vučić, da naše manjine, srpska u Albaniji i albanska u Srbiji, budu most naše saradnje i želimo da zajedno pred Evropsku uniju izađeno sa važnim infrastrukturnim projektima.

Premijer Vučić je rekao da je u razgovoru bilo riječi o saradnji mladih, ali i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

„Mi želmo da naši investitori posećuju Albaniju ne samo u oblasti energetike već i drugim oblastima, u svim gde mislimo da je to od obostranog interesa“, kazao je premijer.

U razgovoru je, kako je naveo, posebno apostrofiran projekat pruge Beograd -Tirana za koju je rekao da ćemo lakše dobiti podršku EU ako zajedno izađemo i insistriramo na tom projektu.

Premijer Srbije je rekao da zna da je danas neuporedivo lakše i u Srbiji i u Albaniji izazivati šovinističke ili nacionalističke tenzije i izgovarati najteže riječi kako bi se dobijali politički poeni.

Poručio je u svoje ime da nije izabran da daje demagoške i neke druge izjave koje bi bile popularne već da brine o budućnosti Srbije i njenom razvitku i dodao da je ponosan što se danas okreće nova stranica u odnosima dvije zemlje i na zajedničkom putu ka EU.

Albanski premijer Edi Rama doputovao je jutros u zvaničnu posjetu Beogradu, što je prva posjeta albanskog državnika nakon 68 godina, kada je u u posjeti tadašnjoj Jugoslaviji bio Enver Hodža.

Ramu je ispred Palate Srbija dočekao predsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić…

Poslije intoniranja himni Srbije i Albanije i smotre stroja Garde Vojske Srbije, Vučić i Rama imali su sastanak u četiri oka, nakon čega su delegacije dvije zemlje odžale plenarnu sjednicu.

Vlada Srbije i Savjet ministara Albanije potpisali su sporazum o uzajamnoj pomoći u sprečavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja.

U ime srpske vlade sporazum je potpisao ministar finansija Dušan Vujović, a s albanske strane ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj.

Za današnju posjetu albanskog premijera, koja je prva zvanična posjeta na najvišem nivou jednog albanskog državnika poslije 68 godina, akreditovano je oko 200 novinara, od čega 30 predstavnika albanskih medija.

Posjeta albanskog premijera prvobitno je bila planirana za 22. oktobara, ali je odložena zbog incidenta na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, 15. septembra u Beogradu.

 Vučić: Može o svemu sem o teritorijalnom integritetu Srbije

Žao mi je što je gospodin Rama i ovu priliku iskoristio da govori o temi koja nije dogovorena, ali moja je obaveza da kažem da Srbiju neće niko da ponižava, ponovio je premijer Aleksandar Vučić komentarišući najavu lokalnih lidera u Preševu da albanskog premijera očekuju kao svog premijera.

„Pre svega da ponovim da očigledno imamo različite stavove, a sušta je realnost stav Srbije da je KiM deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom. Na žalost ili na sreću to ne govori o meni nego o nekima drugima“, rekao je Vučić.

Takve gluposti, rekao je, obično ne komentariše, dodajući da može da se razgovara o svemu, ali se teritorijalni integriteti Srbije ne dovodi u pitanje i neće se dovoditi u pitanje.

Rama pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova

Albanski premijer Edi Rama pozvao je danas Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, što je, kako je rekao, važno za sigurnost ne samo regiona već i cijele Evrope te može da utiče na brojne strateške probleme Srba i Albanaca.

„Očekujemo da Srbija sve preduzme u tom pravcu i to ćemo svakako pozdraviti“, poručio je Rama.

On je dodao i da je dijalog „između Srbije i Kosova“ koristan jer upućuje region na novo doba i to bi, kako kaže, bio evropski uspjeh.

„Ovaj dijalog je prije svega rezultat nastojanja lidera  zemalja koji su doveli do istorijskog preokreta. Imao sam sreću da doživim jedan trenutak kada svi lideri našeg regiona su sjedeli zajedno i razgovarali o zajedničkoj budućnosti“, dodao je Rama.

Rama je u svom govoru rekao i da je nezavisno Kosovo realnost.

„Kada je riječ o Kosovu imamo suprotne stavove, ali realnost je jedna i nepromjenljiva – Kosovo je nezavisno i dobilo je pravo na to na osnovu Međunarodnog suda pravde i to je proces koji se ne može zaustaviti“, rekao je Rama.

Inače, govor albanskog premijera bio je posvećen zajedničkom cilju, ulasku u EU, na čemu, kako je naveo, dvije zemlje ali i ostale u regionu treba zajednički da rade na putu ka evropskim integracijama, zanemarujući dešavanja iz prošlosti.

„Nećemo dozvoliti da istorija utiče negativno na sve što nas očekuje. Mi na Balkanu imamo potrebu za ujedinjenom Evropom, koja, kao nikada do sada, ima potrebu za Albancima, Srbima, Makedoncima, Crnogorcima…“, rekao je Rama u izjavi za medije i dodao da će Evropa sve zemlje Bakana „ujediniti na putu mira“.

Albanci, dodao je, imamo tu viziju i hrabrost, kao i dobru volju da razvijaju odnose, da Srbima pruže ruku saradnje sa ozbiljnošću i iskrenošću jer naša djeca ne treba da pate zbog odnosa koji su za nama.

Premijer Albanije dodao je i da Evropska unija nema alternativu i da politika reformi, novih investicija treba da bude prioritet svih zemalja regiona.

„Naš energetski potencijal je takav da može da promijeni situaciju na čitavom Balkanu i da bude respektivna snaga ne samo u Evropi, već da obezbijedi za duži period čitav region i šire“, ocijenio je Rama i dodao da uspjeh svih zemalja na evropskom putu zavisi od rješavanju ekonomskih i socijalnih problema.

Rama je pozvao premijera Srbije da sljedeće godine posjeti Albaniju kako se, kako je rekao, ne bi čekalo još 68 godina za sledeći formalni susret.

On je istakao da će dobrodošlica u Tirani biti „recipročna kao i sa srpske strane“ i da predstavnike Srbije niko u prestonici Albanije neće provocirati.

Rama je dodao da Vlada Albanije i on kao premijer imaju veliku želju da se odnosi dvije zemlje nastave putem konkretne saradnje kako bi i Srbi i Albanci, pogovoto mladi, dobili maksimum od „fantastičnog potencijala koji postoji“.

On je rekao da Srbija i Albanija nisu neprijatelji, ali da imaju zajedničke neprijatelje – siromaštvo, nezaposlenost, nedostatak perspektive za mlade, javni dug i deficiti i da su oni nasleđeni iz prošlosti.

[mom_video type=“youtube“ id=“NR3DlAW7POQ“]

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se