20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Procjene statusa kičme kod djece iz Zvornika

ZVORNIK – Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu sa partnerom Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu realizovaće u Zvorniku u subotu, 15. novembra 2014. godine, „Sportske susrete djece“ u okviru projekta „Unapređenje procjene posturalnog statusa i statusa kičme – SpineLab“.

U okviru Projekta „Unapređenje procjene posturalnog statusa i statusa kičme“ koji finansira Evropska Unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i BiH, tokom dva dana izvršeno je testiranje posturalnog statusa 44 učenika zvorničke škole „Sveti Sava“ i 27 djece Dječijeg vrtića „Naša radost“.

Testiranje je vršeno savremenom dijagnostičkom opremom njemačke kompanije „Kontemplas“ koja brzo i efikasno ukazuje na prve znakove eventualnih deformiteta posturalnog statusa odnosno držanja tijela i kičmenog stuba kod djece uzrasta 5 do 12 godina.

Testirana djeca dobiće u roku od 7 dana rezultate, a djeca kod koje se detektuju problemi i tačna uputstva sa programima korektivnih vježbi.

Kroz projekat se želi unaprijediti procjena posturalnog statusa s akcentom na status kičme, odnosno adekvatna identifikacija problema senzomotornog aparata. Takođe, cilj je podizanje svijesti kod ciljnih grupa o značaju pravovremene detekcije i prevencije senzomotornog aparata kod djece.

„Sportski susreti djece“ zamišljeni su kao svojevrstan javni čas sa vježbama zagrevanja, oblokovanja, te trčanja štafete, igre između dvije vatre, nadvlačenja konopca i drugo. Na ovaj način želi se pokazati da je sport veoma bitan u sprečavanju nastanka deformiteta za sve uzraste, a posebno za malu djecu.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se