5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Prijem za učenike i profesori iz Slovenije u Opštini Zvornik

ZVORNIK – U opštini Zvornik danas je upriličen prijem za učenike, profesore i menadžment srednje škole „Srečko Kosovel“ iz Sežane i tom prilikom direktoru škole Dušanu Štolfi uručeno je opštinsko priznanje za 2014. godinu – Zlatna medalja „Stanko Nikolić“.

Dušica Savić, šef kabineta načelnika opštine Zvornik, istakla je veliko zadovoljstvo povodom posjete učenika i profesora slovenačke škole.

– Iskoristili smo priliku i da uručimo opštinsko priznanje ovoj školi, i da im se zahvalimo na dobroj saradnji i istaknemo da smo kao lokalna zajednica ponosni svaki put kada smo im domaćini, kao i kada naša djeca putuju u posjetu njima u Sloveniju. Smatramo da je važno da iz Zvornika ponesu lijepe uspomene i duga prijateljstva, a i tema koja je predmet njihovog zajedničkog rada, a tiče se Prvog svjetskog rata je jako važna – istakla je Savićeva.

Štolfa je rekao da im priznanje koje su dobili znači veoma mnogo, te da je jedno od najviših koje je ova škola do sada dobila.

– Znamo da to nije priznanje samo za neki uspjeh, nego i za ljudsku saradnju, jer baš na ovakav način borimo se i protiv predrasuda, djeca se upoznaju, razgovaraju međusobno – napomenuo je Štolfa dodavši da su iz škole „Srečko Kosovel“ stigla 22 učenika i četiri profesora.

On je rekao da je saradnja sa zvorničkom školom najbolja od svih škola sa kojima su do sada sarađivali. Dodao je i da se trude da svaki put dovedu druge profesore i učenike, te da je do sada u okviru ove saradnje u Zvornik dolazilo i iz Sežane ukupno oko 200 učenika.

U Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“ danas je počela trodnevna posjeta iz slovenačke škole u okviru koje će biti realizovan projekat „Zajedno smo se borili i umirali na bojištu Prvog svjetskog rata“.

Direktor Biljana Pisić podsjetila je da saradnja dvije škole traje od 2006. godine.

– Tada su samo naša tri profesora i tri učenika putovali u Sloveniju. U međuvremenu mi smo uspostavili ne samo saradnju kroz projekte, nego i lijepo prijateljstvo. Od prošle godine po prvi put imamo i podršku našeg resornog ministarstva, tako da će i sutra biti prisutan prosvjetni inspektor prilikom realizacije projekta – istakla je Pisićeva.

Ona je najavila i da će jedan od projekata sa kojim će zvornička škola nastupiti na Turističkoj tržnici ove godine projekat o ćirilici i Vuku Karadžić.

– I zato smo željeli da goste iz Slovenije upoznamo sa Vukovim rodnim krajem i značajem Vuka Karadžića za našu pismenost i kulturu, te će tokom njihovog boravka biti upriličena i posjeta Vukovom Tršiću, kao i Đurđevgradu i Tehnološkom fakultetu.

Ona je posjetila da su u okviru saradnje učenici i profesori zvorničke škole u Sloveniji bili šest puta, a učenici i profesori iz Sežane pet puta.

Rekla je i da su do sada projekti bili vezani za turizam, te da je prošle godine realizovan projekat vezan za matematiku, ove godine za istoriju, a u toku su pripreme i projekta vezanog za fizičko vaspitanje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se